Pyszne oponki nie tylko na tłusty czwartek
Oponki z serem
SKŁADNIKI:
twaróg - 700 g
cukier - 3/4 szkl
żółtka jaj - 5 szt
mąka - 800 g + do podsypywania
ocet - 1,5 łyżki
soda - 1 łyżeczka szczuba
śmietana - 0,5 szkl
margaryna - 170 g
DODATKOWO
cukier puder do posypania
tłuszcz do smażenia
PRZYGOTOWANIE:
Do miski wsypać mąkę wymieszaną z sodą.
Następnie dodać twaróg zmielony, żółtka jaj i pozostałe składniki, zagnieść ciasto.
Rozwałkować ciasto na stolnicy , wykrawać szklanką koła, a w środku za pomocą kieliszka wykrawać małe kółeczka.
Smażyć w głębokim i gorącym tłuszczu na złoty kolor, wybierać na ręcznik kuchenny, by ociekły z nadmiaru tłuszczu.
Posypać oponki cukrem pudrem.
Z tego przepisu wychodzi około 50 szt
Polityka prywatności
▼
poniedziałek, 29 grudnia 2014
sobota, 27 grudnia 2014
Rybka w miodzie
Zawsze w takim sosie przygotowywałam śledzie, pomyślałam sobie a może zrobię rybkę, no i zrobiłam. Rybka wyszła znakomicie
Rybka w miodzie
Przepis bierze udział w konkursie LAYMAN OD KUCHNI – BITWA NA PRZEPISY http://www.layman.pl/bitwa-na-przepisy
SKŁADNIKI:
Filet z białej ryby - 1,20 kg
mąka do panierki
bułka tarta
jajka
tłuszcz do smażenia
SOS SŁODKO-KWAŚNY
duże cebule - 4 szt
miód prawdziwy- 2 łyżki
koncentrat pomidorowy - 200 g
olej - 1 kieliszek
listki laurowe - 4 szt
sok z cytryny - 2 łyżki
sól i pieprz
wegeta
PRZYGOTOWANIE:
Rybę rozmrozić, pokroić na małe kawałki, oprószyć solą i pieprzem, odstawić na 2 godziny.
Po tym czasie kawałki ryby panierować w mące, roztrzepanym jajku z solą i pieprzem, oraz w tartej bułce, smażyć w gorącym tłuszczu.
SOS SŁODKO-KWAŚNY
Cebulę obrać pokroić w pół plastry, zrumienić na oleju, posypać wegetą.
Do rondla przełożyć koncentrat pomidorowy, dodać miód , sok z cytryny, listki i olej, lekko podgrzać do połączenia się składników.
Zrumienioną cebulę dodać do sosu, wymieszać, chwilę razem poddusić, ostudzić.
Do ostudzonego sosu dodać rybę, wymieszać, przełożyć do salaterki.
Rybka smakuję najlepiej następnego dnia.
Rybka w miodzie
Przepis bierze udział w konkursie LAYMAN OD KUCHNI – BITWA NA PRZEPISY http://www.layman.pl/bitwa-na-przepisy
SKŁADNIKI:
Filet z białej ryby - 1,20 kg
mąka do panierki
bułka tarta
jajka
tłuszcz do smażenia
SOS SŁODKO-KWAŚNY
duże cebule - 4 szt
miód prawdziwy- 2 łyżki
koncentrat pomidorowy - 200 g
olej - 1 kieliszek
listki laurowe - 4 szt
sok z cytryny - 2 łyżki
sól i pieprz
wegeta
PRZYGOTOWANIE:
Rybę rozmrozić, pokroić na małe kawałki, oprószyć solą i pieprzem, odstawić na 2 godziny.
Po tym czasie kawałki ryby panierować w mące, roztrzepanym jajku z solą i pieprzem, oraz w tartej bułce, smażyć w gorącym tłuszczu.
SOS SŁODKO-KWAŚNY
Cebulę obrać pokroić w pół plastry, zrumienić na oleju, posypać wegetą.
Do rondla przełożyć koncentrat pomidorowy, dodać miód , sok z cytryny, listki i olej, lekko podgrzać do połączenia się składników.
Zrumienioną cebulę dodać do sosu, wymieszać, chwilę razem poddusić, ostudzić.
Do ostudzonego sosu dodać rybę, wymieszać, przełożyć do salaterki.
Rybka smakuję najlepiej następnego dnia.
środa, 17 grudnia 2014
KONKURS Z POLSAT FOOD NETWORK
Zapraszam na konkurs
KONKURS Z POLSAT FOOD NETWORK
W związku z promocją nowej serii, ,,Nigella Ekspresowo” (w emisji od 15 grudnia)chciałabym zaproponować Wam
konkurs organizowany z POLSAT FOOD NETWORK .na ekspresową i oszałamiającą w smaku radość dla podniebienia, której nie powstydziłaby się sama Nigella Lawson
Temat będzie słodki, czekam na wasze przepisy na Ciasta i ciasteczka
Zdjęcia i przepisy waszych słodkości;) wysyłamy na maila (mamusia723@wp.pl), lub zostawiamy bezpośrednio na stronie
Kuchnia - Danusi
Start konkursu 17.12.2014 r do 6.01.2015
Fundatorem nagrody jest POLSAT FOOD NETWORK
Nagrody w konkursie są 4.
I miejsce:
Torba termoizolacyjna i minutnik
II miejsce:
Zestaw sałatkowy
III miejsce:
Lunch box
1 .wyróżnienie
minutnik
REGULAMIN KONKURSU
1. Organizatorem konkursu jest blog Kuchnia Danusi
2 .Konkurs trwa od 17.12.2014 r do 6.01.2015
3. Fundatorem nagród jest Polsat Food Network
4 .Konkurs polega na zaprezentowaniu przepisu, przepisu ze zdjęciem.
5. Dodatkowym warunkiem, jest „polubienie” oficjalnego profilu POLSAT FOOD NETWORK
6. Zaobserwowaniu bloga Kuchnia Danusi oraz polubienie Fan pagu: KUCHNIA - DANUSI
7. Jeden uczestnik konkursu może przesłać więcej niż jedno zgłoszenie do konkursu.
Z zastrzeżeniem, że jeden uczestnik może wygrać tylko 1 nagrodę
Powodzenia
KONKURS Z POLSAT FOOD NETWORK
W związku z promocją nowej serii, ,,Nigella Ekspresowo” (w emisji od 15 grudnia)chciałabym zaproponować Wam
konkurs organizowany z POLSAT FOOD NETWORK .na ekspresową i oszałamiającą w smaku radość dla podniebienia, której nie powstydziłaby się sama Nigella Lawson
Temat będzie słodki, czekam na wasze przepisy na Ciasta i ciasteczka
Zdjęcia i przepisy waszych słodkości;) wysyłamy na maila (mamusia723@wp.pl), lub zostawiamy bezpośrednio na stronie
Kuchnia - Danusi
Start konkursu 17.12.2014 r do 6.01.2015
Fundatorem nagrody jest POLSAT FOOD NETWORK
Nagrody w konkursie są 4.
I miejsce:
Torba termoizolacyjna i minutnik
II miejsce:
Zestaw sałatkowy
III miejsce:
Lunch box
1 .wyróżnienie
minutnik
REGULAMIN KONKURSU
1. Organizatorem konkursu jest blog Kuchnia Danusi
2 .Konkurs trwa od 17.12.2014 r do 6.01.2015
3. Fundatorem nagród jest Polsat Food Network
4 .Konkurs polega na zaprezentowaniu przepisu, przepisu ze zdjęciem.
5. Dodatkowym warunkiem, jest „polubienie” oficjalnego profilu POLSAT FOOD NETWORK
6. Zaobserwowaniu bloga Kuchnia Danusi oraz polubienie Fan pagu: KUCHNIA - DANUSI
7. Jeden uczestnik konkursu może przesłać więcej niż jedno zgłoszenie do konkursu.
Z zastrzeżeniem, że jeden uczestnik może wygrać tylko 1 nagrodę
Powodzenia
poniedziałek, 15 grudnia 2014
Sernik gotowany na miodowym cieście
Jak zawsze tradycją w moim domu jest przygotowanie sernika gotowanego na cieście miodowym , polanym sosem tiramisu
Sernik gotowany na miodowym cieście
SKŁADNIKI:
CIASTO
jajka - 2 szt
mąka - 3 szkl
soda - 2 łyżeczki
miód sztuczny - 3 łyżki
margaryna Palma w złotym opakowaniu - 1/4 kostki
śmietana - 3 łyżki
cukier - 3/4 szkl
MASA SEROWA
ser biały w kostkach - 1 kg
aromat migdałowy
mleko - 1/3 szkl
jajka - 4 szt
cukier - 250 g
margaryna Palma w złotym opakowaniu - 200 g
budyń śmietankowy - 1 opak
DODATKOWO
sos tiramisu do dekoracji sernika
PRZYGOTOWANIE:
CIASTO
Sodę wymieszać z mąką, przesiać do miski, dodać miód, pokrojoną na kawałki margarynę i resztę składników, zagnieść ciasto.
Rozwałkować ciasto na 3 placki.
Tortownicę o wymiarach 27 cm, wysmarować tłuszczem, wyłożyć pierwszą część ciasta i upiec w 180 stop na złoty kolor.
Tak postąpić z pozostałymi dwoma plackami.
MASA SEROWA
Ser zmielić w maszynce trzykrotnie.
Białka oddzielić od żółtek
Następnie zmiksować margarynę z cukrem, dodając po jednym żółtku, dalej miksując.
Do zmiksowanych z margaryną żółtek, dodawać po łyżce sera, ucierać.
Białka jaj ubić na sztywno, dodać do masy serowej, delikatnie mieszając już łyżką.
Całą masę serową przełożyć do garnka, mieszając doprowadzić do zagotowania, uważając aby masa się nie przypaliła.
Budyń wsypać do garnuszka, wlać mleko, dobrze rozmieszać.
Wlać rozrobiony budyń do gotującej się masy serowej, zagotować.
Na samym końcu dodać kilka kropli aromatu wymieszać.
Masę podzielić na 3 części.
SKŁADANIE CIASTA:
Pierwszy placek włożyć do tortownicy, wylać na placek gorącą porcję masy serowej, następnie ciasto, masa, ciasto i masa serowa.
Odstawić ciasto na całą noc.
Przed podaniem ciasta, udekorować kratkę, na cieście sosem tiramisu.
Sernik gotowany na miodowym cieście
SKŁADNIKI:
CIASTO
jajka - 2 szt
mąka - 3 szkl
soda - 2 łyżeczki
miód sztuczny - 3 łyżki
margaryna Palma w złotym opakowaniu - 1/4 kostki
śmietana - 3 łyżki
cukier - 3/4 szkl
MASA SEROWA
ser biały w kostkach - 1 kg
aromat migdałowy
mleko - 1/3 szkl
jajka - 4 szt
cukier - 250 g
margaryna Palma w złotym opakowaniu - 200 g
budyń śmietankowy - 1 opak
DODATKOWO
sos tiramisu do dekoracji sernika
PRZYGOTOWANIE:
CIASTO
Sodę wymieszać z mąką, przesiać do miski, dodać miód, pokrojoną na kawałki margarynę i resztę składników, zagnieść ciasto.
Rozwałkować ciasto na 3 placki.
Tortownicę o wymiarach 27 cm, wysmarować tłuszczem, wyłożyć pierwszą część ciasta i upiec w 180 stop na złoty kolor.
Tak postąpić z pozostałymi dwoma plackami.
MASA SEROWA
Ser zmielić w maszynce trzykrotnie.
Białka oddzielić od żółtek
Następnie zmiksować margarynę z cukrem, dodając po jednym żółtku, dalej miksując.
Do zmiksowanych z margaryną żółtek, dodawać po łyżce sera, ucierać.
Białka jaj ubić na sztywno, dodać do masy serowej, delikatnie mieszając już łyżką.
Całą masę serową przełożyć do garnka, mieszając doprowadzić do zagotowania, uważając aby masa się nie przypaliła.
Budyń wsypać do garnuszka, wlać mleko, dobrze rozmieszać.
Wlać rozrobiony budyń do gotującej się masy serowej, zagotować.
Na samym końcu dodać kilka kropli aromatu wymieszać.
Masę podzielić na 3 części.
SKŁADANIE CIASTA:
Pierwszy placek włożyć do tortownicy, wylać na placek gorącą porcję masy serowej, następnie ciasto, masa, ciasto i masa serowa.
Odstawić ciasto na całą noc.
Przed podaniem ciasta, udekorować kratkę, na cieście sosem tiramisu.
niedziela, 7 grudnia 2014
Strucla z makiem
Bardzo lubię struclę makową, nie mogłam się powstrzymać i jeszcze gorącą ukroiłam, smakowała rewelacyjnie:)
Strucla z makiem
SKŁADNIKI: Składniki na 2 strucle
CIASTO:
żółtka - 3 szt
cukier waniliowy- 1 szt
margaryna Palma w złotym opakowaniu - 0,5 kost
cukier - 3/4 szkl
drożdże - 5 dag
mąka 50 dag
mleko -1 szkl
MASA MAKOWA:
masa makowa - 1 puszka
POLEWA CZEKOLADOWA
śmietana - 2 łyżki
kakao - 2 łyżki
margaryna palma - 2 łyżki
cukier - 2 łyżki
DODATKOWO
Posypka cukierkowa kolorowa
PRZYGOTOWANIE:
Mleko lekko podgrzać.
Do miski pokruszyć drożdże, dodać łyżeczkę cukru i połowę mleka, wymieszać odstawić do wyrośnięcia.
Margarynę przełożyć do rondla, roztopić.
Mąkę przesiać dodać cukier waniliowy, cukier , żółtka, masło roztopione i rozczyn.
Ciasto wyrabiać, dolewając resztę mleka.
Jak ciasto będzie elastyczne, odstawić w ciepłe miejsce na 20 minut.
Ciasto rozwałkować na prostokątny placek, posmarować masą makową, zrolować.
Formę do ciasta wysmarować tłuszczem, włożyć struclę, piec w nagrzanym piekarniku 40 minut w 180 stop.
Gotowy struclę makową, polać polewą, posypać kolorową posypką.
Strucla z makiem
SKŁADNIKI: Składniki na 2 strucle
CIASTO:
żółtka - 3 szt
cukier waniliowy- 1 szt
margaryna Palma w złotym opakowaniu - 0,5 kost
cukier - 3/4 szkl
drożdże - 5 dag
mąka 50 dag
mleko -1 szkl
MASA MAKOWA:
masa makowa - 1 puszka
POLEWA CZEKOLADOWA
śmietana - 2 łyżki
kakao - 2 łyżki
margaryna palma - 2 łyżki
cukier - 2 łyżki
DODATKOWO
Posypka cukierkowa kolorowa
PRZYGOTOWANIE:
Mleko lekko podgrzać.
Do miski pokruszyć drożdże, dodać łyżeczkę cukru i połowę mleka, wymieszać odstawić do wyrośnięcia.
Margarynę przełożyć do rondla, roztopić.
Mąkę przesiać dodać cukier waniliowy, cukier , żółtka, masło roztopione i rozczyn.
Ciasto wyrabiać, dolewając resztę mleka.
Jak ciasto będzie elastyczne, odstawić w ciepłe miejsce na 20 minut.
Ciasto rozwałkować na prostokątny placek, posmarować masą makową, zrolować.
Formę do ciasta wysmarować tłuszczem, włożyć struclę, piec w nagrzanym piekarniku 40 minut w 180 stop.
Gotowy struclę makową, polać polewą, posypać kolorową posypką.
sobota, 6 grudnia 2014
Gwiazda drożdżowa z makiem
Tradycyjnie na Święta Bożego Narodzenia, coś przygotowuje z makiem.
Postanowiłam wcześniej zrobić taką gwiazdę makową, może ktoś skorzysta z przepisu.
Gwiazda drożdżowa z makiem
SKŁADNIKI:
mąka -0,5 kg
drożdże - 45 g
mleko -0,5 szkl
margaryna Palma w złotym opakowaniu - 150 g
jajka -2 szt
sól -szczypta
cukier-100 g
MASA MAKOWA
350 g masy makowej
DODATKOWO
białko jaja -1 szt do posmarowania gwiazdy
żurawina kilka szt
tłuszcz do blachy
PRZYGOTOWANIE:
Do rondla wlać mleko, lekko podgrzać.
Drożdże pokruszyć do miski, dodać ciepłe mleko, mieszać do rozpuszczenia się drożdży.
Następnie dodać pozostałe składniki , zagnieść ciasto, dobrze wyrobić, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ściereczką do wyrośnięcia.
Gdy ciasto podwoi swą objętość , rozwałkować na 3 jednakowe okrągłe placki.
Pierwszy placek posmarować masą makową, przykryć drugim plackiem i wyłożyć resztę masy.
Nałożyć ostatni placek, dobrze docisnąć brzegi ciast, aby dobrze się skleiły, brzegi w koło jeszcze poprawić widelcem.
Ułożyć na środku mały spodeczek, najpierw naciąć na 4 części , potem znów na 4 , tak by w sumie było 16 części.
Przełożyć ciasto na wysmarowaną tłuszczem blachę.
Lekko na środku w koło naciąć nożem, ułożyć w koło suszoną żurawinę.
Następnie brać po dwa kawałki i skręcić je w przeciwnych kierunkach 2-3 razy.
Białko roztrzepać , posmarować nim gwiazdę.
Piec w 180 stop przez 35 minut
Postanowiłam wcześniej zrobić taką gwiazdę makową, może ktoś skorzysta z przepisu.
Gwiazda drożdżowa z makiem
SKŁADNIKI:
mąka -0,5 kg
drożdże - 45 g
mleko -0,5 szkl
margaryna Palma w złotym opakowaniu - 150 g
jajka -2 szt
sól -szczypta
cukier-100 g
MASA MAKOWA
350 g masy makowej
DODATKOWO
białko jaja -1 szt do posmarowania gwiazdy
żurawina kilka szt
tłuszcz do blachy
PRZYGOTOWANIE:
Do rondla wlać mleko, lekko podgrzać.
Drożdże pokruszyć do miski, dodać ciepłe mleko, mieszać do rozpuszczenia się drożdży.
Następnie dodać pozostałe składniki , zagnieść ciasto, dobrze wyrobić, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ściereczką do wyrośnięcia.
Gdy ciasto podwoi swą objętość , rozwałkować na 3 jednakowe okrągłe placki.
Pierwszy placek posmarować masą makową, przykryć drugim plackiem i wyłożyć resztę masy.
Nałożyć ostatni placek, dobrze docisnąć brzegi ciast, aby dobrze się skleiły, brzegi w koło jeszcze poprawić widelcem.
Ułożyć na środku mały spodeczek, najpierw naciąć na 4 części , potem znów na 4 , tak by w sumie było 16 części.
Przełożyć ciasto na wysmarowaną tłuszczem blachę.
Lekko na środku w koło naciąć nożem, ułożyć w koło suszoną żurawinę.
Następnie brać po dwa kawałki i skręcić je w przeciwnych kierunkach 2-3 razy.
Białko roztrzepać , posmarować nim gwiazdę.
Piec w 180 stop przez 35 minut
czwartek, 4 grudnia 2014
Sałatka z ryżem i piersią z kurczaka
Robiąc tą sałatkę , miałam wątpliwości co do rodzynek, teraz już wiem że bez nich nie była by taka smaczna
Sałatka z ryżem i piersią z kurczaka
SKŁADNIKI:
ryż - 1 saszetka
kostki rosołowe -2 szt
piersi z kurczaka podwójna -1 szt
kukurydza -1 puszka
ananas -1 puszka
sól i pieprz
majonez - 3 łyżki
rodzynki -100 g
PRZYGOTOWANIE:
W rondlu zagotować wodę z solą, włożyć saszetkę ryżu, gotować na wolnym ogniu przez 20 minut. Ugotowany ryż osączyć, przeciąć torebkę wysypać do miski.
Pierś ugotować we wrzącej wodzie z 2 kostkami rosołowymi z drobiu.
Ostudzić pierś pokroić w kostkę, dodać do ryżu.
Następnie odlać kukurydzę i ananasa, osączyć na sicie.
Ananasa pokroić w kostkę, razem z kukurydzą dodać do sałatki.
Wsypać torebkę rodzynek, wymieszać sałatkę z solą, pieprzem i majonezem.
Gotową sałatkę przełożyć do salaterki
Sałatka z ryżem i piersią z kurczaka
SKŁADNIKI:
ryż - 1 saszetka
kostki rosołowe -2 szt
piersi z kurczaka podwójna -1 szt
kukurydza -1 puszka
ananas -1 puszka
sól i pieprz
majonez - 3 łyżki
rodzynki -100 g
PRZYGOTOWANIE:
W rondlu zagotować wodę z solą, włożyć saszetkę ryżu, gotować na wolnym ogniu przez 20 minut. Ugotowany ryż osączyć, przeciąć torebkę wysypać do miski.
Pierś ugotować we wrzącej wodzie z 2 kostkami rosołowymi z drobiu.
Ostudzić pierś pokroić w kostkę, dodać do ryżu.
Następnie odlać kukurydzę i ananasa, osączyć na sicie.
Ananasa pokroić w kostkę, razem z kukurydzą dodać do sałatki.
Wsypać torebkę rodzynek, wymieszać sałatkę z solą, pieprzem i majonezem.
Gotową sałatkę przełożyć do salaterki
Pierogi brokułowo- fasolowe
Chciałam spróbować jak smakują pierożki brokułowo- fasolowe, muszę przyznać że nawet bardzo mi smakowały.
Tylko następnym razem poleje tłuszczykiem z cebulką.
Pierogi brokułowo- fasolowe
SKŁADNIKI:
CIASTO
40 dag mąka
2 łyżki olej
1 szt jajko
1 szkl woda ciepła
sól
FARSZ
mały brokuł
fasola Jaś - 1,5 szkl
sól
koperek
PRZYGOTOWANIE:
CIASTO
Z mąki, jajka, oleju , szczypty soli i wody zagnieść ciasto.
Przykryć ciasto aby nie obsychało.
FARSZ
Fasolę opłukać, namoczyć na kilka na kilka godzin w wodzie.
Namoczoną fasolę ugotować w tej samej wodzie co się moczyła do miękkości, osolić, odcedzić. Brokuła opłukać, podzielić na różyczki, ugotować we wrzącej i osolonej wodzie, przez ok.5 minut, następnie odcedzić i ostudzić.
Ciasto rozwałkować na placki, specjalną foremką do pierogów, wykrawać krążki, układać na krążkach ciasta fasolę i różyczki brokuła, zlepiać dobrze pierogi.
Gotować pierogi we wrzącej i osolonej wodzie, przez 5 minut od wypłynięcia na wierzch.
Wybierać na talerze łyżką cedzakową.
Podawać posypane koperkiem
Tylko następnym razem poleje tłuszczykiem z cebulką.
Pierogi brokułowo- fasolowe
SKŁADNIKI:
CIASTO
40 dag mąka
2 łyżki olej
1 szt jajko
1 szkl woda ciepła
sól
FARSZ
mały brokuł
fasola Jaś - 1,5 szkl
sól
koperek
PRZYGOTOWANIE:
CIASTO
Z mąki, jajka, oleju , szczypty soli i wody zagnieść ciasto.
Przykryć ciasto aby nie obsychało.
FARSZ
Fasolę opłukać, namoczyć na kilka na kilka godzin w wodzie.
Namoczoną fasolę ugotować w tej samej wodzie co się moczyła do miękkości, osolić, odcedzić. Brokuła opłukać, podzielić na różyczki, ugotować we wrzącej i osolonej wodzie, przez ok.5 minut, następnie odcedzić i ostudzić.
Ciasto rozwałkować na placki, specjalną foremką do pierogów, wykrawać krążki, układać na krążkach ciasta fasolę i różyczki brokuła, zlepiać dobrze pierogi.
Gotować pierogi we wrzącej i osolonej wodzie, przez 5 minut od wypłynięcia na wierzch.
Wybierać na talerze łyżką cedzakową.
Podawać posypane koperkiem
wtorek, 2 grudnia 2014
Pasta rybna
Pyszna pasta do pieczywa z makreli .
Pasta rybna
SKŁADNIKI:
jajka -3 szt
makrela wędzona -1 szt
masło miękkie - 3 łyżki
ogórki korniszony -3 szt
sól i pieprz
koperek
PRZYGOTOWANIE:
Z ryby usunąć ości, rozdrobnić na kawałki.
Jajka włożyć do rondla, wlać wodę, gotować 10 minut na twardo.
Następnie obrać jajka ze skorupek i bardzo drobno pokroić.
Ogórki zetrzeć na tarce o drobnych otworach.
Jajka, rybę, ogórki i masło wymieszać.
Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Wierzch pasty posypać koperkiem.
Pasta rybna
SKŁADNIKI:
jajka -3 szt
makrela wędzona -1 szt
masło miękkie - 3 łyżki
ogórki korniszony -3 szt
sól i pieprz
koperek
PRZYGOTOWANIE:
Z ryby usunąć ości, rozdrobnić na kawałki.
Jajka włożyć do rondla, wlać wodę, gotować 10 minut na twardo.
Następnie obrać jajka ze skorupek i bardzo drobno pokroić.
Ogórki zetrzeć na tarce o drobnych otworach.
Jajka, rybę, ogórki i masło wymieszać.
Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Wierzch pasty posypać koperkiem.