Rybka w miodzie
Przepis bierze udział w konkursie LAYMAN OD KUCHNI – BITWA NA PRZEPISY http://www.layman.pl/bitwa-na-przepisy
SKŁADNIKI:
Filet z białej ryby - 1,20 kg
mąka do panierki
bułka tarta
jajka
tłuszcz do smażenia
SOS SŁODKO-KWAŚNY
duże cebule - 4 szt
miód prawdziwy- 2 łyżki
koncentrat pomidorowy - 200 g
olej - 1 kieliszek
listki laurowe - 4 szt
sok z cytryny - 2 łyżki
sól i pieprz
wegeta
PRZYGOTOWANIE:
Rybę rozmrozić, pokroić na małe kawałki, oprószyć solą i pieprzem, odstawić na 2 godziny.
Po tym czasie kawałki ryby panierować w mące, roztrzepanym jajku z solą i pieprzem, oraz w tartej bułce, smażyć w gorącym tłuszczu.
SOS SŁODKO-KWAŚNY
Cebulę obrać pokroić w pół plastry, zrumienić na oleju, posypać wegetą.
Do rondla przełożyć koncentrat pomidorowy, dodać miód , sok z cytryny, listki i olej, lekko podgrzać do połączenia się składników.
Zrumienioną cebulę dodać do sosu, wymieszać, chwilę razem poddusić, ostudzić.
Do ostudzonego sosu dodać rybę, wymieszać, przełożyć do salaterki.
Rybka smakuję najlepiej następnego dnia.
Danusiu ale fajny pomysł :-) zapisuje sobie i wykorzystam :-)
OdpowiedzUsuńPychotka. Ryba w sosie miodowym.. musze pokombinowa jakie warzywka by tutaj dodac ;)
OdpowiedzUsuńMniam..napewno bardzo pyszna
OdpowiedzUsuń