Polityka prywatności

poniedziałek, 29 grudnia 2014

Oponki z serem

Pyszne oponki nie tylko na tłusty czwartek




Oponki z serem








 SKŁADNIKI:
twaróg - 700 g
cukier - 3/4 szkl
żółtka jaj - 5 szt
mąka - 800 g + do podsypywania
ocet - 1,5 łyżki
soda - 1 łyżeczka szczuba
śmietana - 0,5 szkl
margaryna - 170 g
DODATKOWO
cukier puder do posypania
tłuszcz do smażenia
 PRZYGOTOWANIE:
Do miski wsypać mąkę wymieszaną z sodą. 
Następnie dodać twaróg zmielony, żółtka jaj i pozostałe składniki, zagnieść ciasto. 
Rozwałkować ciasto na stolnicy , wykrawać szklanką koła, a w środku za pomocą kieliszka wykrawać małe kółeczka. 
Smażyć w głębokim i gorącym tłuszczu na złoty kolor, wybierać na ręcznik kuchenny, by ociekły z nadmiaru tłuszczu. 
Posypać oponki cukrem pudrem.
 Z tego przepisu wychodzi około 50 szt

7 komentarzy:

  1. Również uwielbiam oponki serowe !!
    A Sylwester tuż tuż więc pasowałoby coś przygotować :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Coś pysznego. Mój smak dzieciństwa :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. uwielbiamy oponki :)
    Szczęśliwego Nowego Roku!

    OdpowiedzUsuń
  4. Danusiu wieki nie jadłam oponek, wpraszam się kochana na kilka sztuk :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jak ja dawno jadłam oponki, chyba rok temu :) ale dzięki za przepis :) zrobię takie :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń

Jestes napisz coś bedzie mi miło :)