Pyszne oponki nie tylko na tłusty czwartek
Oponki z serem
SKŁADNIKI:
twaróg - 700 g
cukier - 3/4 szkl
żółtka jaj - 5 szt
mąka - 800 g + do podsypywania
ocet - 1,5 łyżki
soda - 1 łyżeczka szczuba
śmietana - 0,5 szkl
margaryna - 170 g
DODATKOWO
cukier puder do posypania
tłuszcz do smażenia
PRZYGOTOWANIE:
Do miski wsypać mąkę wymieszaną z sodą.
Następnie dodać twaróg zmielony, żółtka jaj i pozostałe składniki, zagnieść ciasto.
Rozwałkować ciasto na stolnicy , wykrawać szklanką koła, a w środku za pomocą kieliszka wykrawać małe kółeczka.
Smażyć w głębokim i gorącym tłuszczu na złoty kolor, wybierać na ręcznik kuchenny, by ociekły z nadmiaru tłuszczu.
Posypać oponki cukrem pudrem.
Z tego przepisu wychodzi około 50 szt
Uwieeeelbiam !!!
OdpowiedzUsuńRównież uwielbiam oponki serowe !!
OdpowiedzUsuńA Sylwester tuż tuż więc pasowałoby coś przygotować :)
Coś pysznego. Mój smak dzieciństwa :-)
OdpowiedzUsuńuwielbiamy oponki :)
OdpowiedzUsuńSzczęśliwego Nowego Roku!
Dziekuje i wzajemnie:)
UsuńDanusiu wieki nie jadłam oponek, wpraszam się kochana na kilka sztuk :-)
OdpowiedzUsuńJak ja dawno jadłam oponki, chyba rok temu :) ale dzięki za przepis :) zrobię takie :) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuń