Pyszne drożdżowe paszteciki do czerwonego barszczyku.
Przepis z internetu :)
Paszteciki z kapustą i grzybami
SKŁADNIKI:
CIASTO
mąka - 400 g
drożdże - 20 g
jajko - 1 szt
masło - 50 g
cukier - 1 łyżeczka
sól - 1 łyżeczka
mleko - 200 ml
FARSZ
kapusta kiszona - 750 g
grzyby suszone - 2 garście
cebula - 1 szt
sól i pieprz
liść laurowy
ziele angielskie
olej
DODATKOWO
mak do posypania
PRZYGOTOWANIE:
CIASTO
Rozetrzeć drożdże z cukrem, zalać ciepłym mlekiem, dodać mąkę i sól, zarobić ciasto, dodać stopiony tłuszcz, starannie wyrobić, pozostawić do wyrośnięcia.
FARSZ
Grzyby namoczyć na całą noc, ugotować do miękkości w wodzie w której moczyły się grzyby, odsączyć, pokrajać w paski, dodać do kapusty.
Kapustę posiekać, ugotować w wywarze z grzybów, dodać do kapusty liść laurowy, ziele angielskie, sól i pieprz.
Cebulę obrać, posiekać, usmażyć na tłuszczu i dodać do kapusty, gotować.
Ciasto rozwałkować w kształcie prostokąta o grubości 0,5 cm, pokroić w pasy .
Farsz ułożyć wzdłuż na pasie ciasta.
Brzegi ciasta posmarować białkiem i zlepić tak, aby jeden brzeg ciasta zachodził na drugi.
Ciąć skośne paszteciki.
Paszteciki układać na posmarowanej tłuszczem brytfannie, a gdy podrosną, posmarować po wierzchu rozbełtanym jajkiem, posypać makiem.
Piec w 180 stop.przez 20 minut.
Podawać z czerwonym barszczykiem
Danusiu, z wielką chęcią bym wpadła do Ciebie na paszteciki i barszczyk. Zawsze to odmiana po świątecznych uszkach i pierogach, wyglądają tak apetycznie. :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie i życzę Ci w Nowym Roku 2015 samych wspaniałych wypieków... i nie tylko. :)
Też Danusia :)
Dziękuję i serdecznie zapraszam :) :) :)
UsuńA tobie Danusiu również życzę Szczęśliwego Nowego Roku :)
Z barszczykiem komponuja sie znakomcie ;-)
OdpowiedzUsuńUwielbiam paszteciki z kapustą i grzybami! Właśnie rozgrzewam piec i wrzucam je, bo moje dzieciaki je ubóstwiają i to nie tylko na święta ;)
OdpowiedzUsuńZjadłabym z barszczykiem
OdpowiedzUsuńBardzo dobre z barszczykiem :)
UsuńPrzepyszne :) uwielbiam takie :)
OdpowiedzUsuń