Pieczarki można podawać na zimno jak i na ciepło.
Ja natomiast uwielbiam takie prosto z piekarnika, polane keczupem.
Faszerowane pieczarki
SKŁADNIKI:
pieczarki duże - 9 szt
mięso mielone - 200 g
tłuszcz
cebula - 1 szt
wegeta
sól i pieprz
ser starty żółty - 2 łyżki
natka pietruszki posiekana - 3 łyżki
PRZYGOTOWANIE:
Pieczarki opłukać, osączyć, ogonki odciąć pokroić w kostkę.
Cebulę obrać, pokroić, przesmażyć razem z pieczarkami na tłuszczu.
Mięso mielone przełożyć do miski , dodać wegetę, pietruszkę i przesmażoną cebulkę z pieczarkami, dobrze wymieszać, doprawić solą i pieprzem.
Przygotowaną masą mięsną, faszerować kapelusze pieczarek.
Pieczarki układać na wysmarowanej tłuszczem blasze.
Piec w nagrzanym piekarniku do 180 stop. przez 35 minut.
Następnie posypać wierzch pieczarek serem.
Wsunąć blachę z powrotem do piekarnika i zapiekać do rozpuszczenia się sera.
Smacznego !
Ja je robiłam wczoraj :) Ale zanim opisze i wrzuce na bloga minie troszke :) ale powiem ci ze baaardzo je lubie :)
OdpowiedzUsuńPyszne Danusiu. Bardzo lubię pieczarki a faszerowanych dawno nie robiłam :-)
OdpowiedzUsuń