Proste i szybkie ciasto, a zarazem bardzo smaczne.
Murzynka można też przełożyć kremem budyniowym lub ze śmietany.
Pyszny murzynek
SKŁADNIKI:
jajka - 4 szt
mąka - 2 szkl
cukier - 1,5 szkl
masło - 1 kost ( 250) gr
kakao - 3 łyżki
mleko - 0,5 szkl
proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
POLEWA
jajko - 1 szt
kakao - 3 łyżki
cukier - 3 łyżki
margaryna - 0,5 kost
posypka cukierkowa na ciasto
PRZYGOTOWANIE:
Białka oddzielić od żółtek.
Do rondla włożyć masło, roztopić.
Następnie do masła dodać kakao , mleko i cukier, zagotować, ostudzić.
Przelać roztopione składniki do większej miski.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać do rozpuszczonych składników, dodać żółtka, wymieszać.
Z białek ubić pianę na sztywno, dodać do masy z kakao, delikatnie wymieszać.
Wylać na posmarowaną tłuszczem blachę, o wymiarach ( 20x30 cm)
Piec w 180 stop. przez 30 minut
Polewa:
Margarynę roztopić w rondelku.
Do miski wybić jajko, dodać cukier, kakao, zmiksować.
Następnie miksując wlewać gorącą margarynę, miksować do zgęstnienia polewy.
Gotowe ciasto polać polewą, posypać posypką cukierkową.
Bardzo lubię murzynka :-) i nie znam osoby, która go nie lubi. Częstuje się Danusiu :-)
OdpowiedzUsuńBardzo proszę Marzenko :)
UsuńKlasyk, który chyba każdemu smakuje :)
OdpowiedzUsuń