Królik to bardzo szlachetne mięso, często robiłam rosół, ale teraz postanowiłam go udusić z cebulką do ziemniaczków.
Przyznam że dzieci moje nie przepadają za królikiem, ale ja lubię pasztet z królika, rosół, mięsko duszone , tylko gotować i jeść :)
Królik duszony w sosie cebulowym
SKŁADNIKI:
królik - 1 szt
cebula - 3 szt
liść laurowy - 3 szt
ziele angielskie -4 ziarenka
czosnek - 2 ząbki
majeranek
sól i pieprz
tłuszcz
mąka do obtaczania mięsa
PRZYGOTOWANIE:
Królika umyć, osączyć, podzielić na kawałki.
Następnie każdy kawałek oprószyć solą i pieprzem.
Panierować mięso w mące, smażyć na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor.
Usmażone mięso przełożyć do garnka, dodać do mięsa czosnek, ziele angielskie i listki laurowe , podlać niewielką ilością wody, dusić na wolnym ogniu.
Cebulę obrać pokroić w krążki, przesmażyć na tłuszczu po mięsie.
Do duszonego mięsa dodać podsmażoną cebulkę i majeranek.
Dusić mięso do miękkości, doprawić do smaku solą i pieprzem.
Podawać królika z ziemniakami, polanymi sosem.
Smacznego !
Za mną własnie ostatnio chodzi zrobić królika, bede musiala kupić i przyrządzić
OdpowiedzUsuńPyszne mięsko Martuniu:)
UsuńPysznie się prezentuje Danusiu :-) pozdrawiam cieplutko :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję Marzenko :)
Usuń