Uwielbiam wątróbkę lekko krwistą, taka jest najlepsza z ziemniaczkami lub ryżem.
Wątróbka z jabłkiem i cebulką
SKŁADNIKI:
wątróbka z kurczaka - 550 g
jabłka - 1 szt
cebula - 2 szt
sól i pieprz
mąka do oprószenia
tłuszcz
PRZYGOTOWANIE:
Cebulę obrać , pokroić w piórka, podsmażyć na tłuszczu.
Jabłko umyć, osączyć, pokroić w cząstki, usunąć z jabłek gniazda nasienne, dodać do cebuli, podsmażyć.
Wątróbkę umyć, odsączyć i oczyścić z błon.
Oprószyć wątróbkę w mące, smażyć na rozgrzanym tłuszczu, z obu stron.
Do podsmażonej wątróbki dodać cebulę i jabłka, chwilę razem podsmażyć.
Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Podawać z ziemniakami.
Ja tam wolę bardziej wysmażoną,ale Twoja nie pogardzę :)
OdpowiedzUsuńNo to zapraszam Ewuś do siebie :)
UsuńJa zawsze wątróbkę bardziej dosmażam :) mozna powiedzieć ze nawet troszkę za bardzo hehe ale z jabłkiem jeszcze nie próbowałam
OdpowiedzUsuńMagdalenko z jabłkiem wątróbka smakuje o wiele lepiej :)
UsuńWątróbki niestety nie lubię ...
OdpowiedzUsuńA szkoda Marzenko bo ma dużo żelaza:)
Usuń