Dalsze testowanie smacznych produktów firmy Kresto.
Dziś zostały przygotowane roladki drobiowe z suszonymi śliwkami w panierce z siemienia lnianego, złotego.
Zapraszam również na stronę Świadome Odżywianie
Roladki drobiowe ze śliwkami
Składniki: ( 4 porcje )
filet z kurczaka - 1 szt podwójna
jajko - 1 szt
śliwki suszone - 8 szt
sól i pieprz
siemię lniane złote do panierki
tłuszcz do smażenia
Przygotowanie :
Filety umyć, osuszyć, przekroić wzdłuż na połowę
Oprószyć mięso solą i pieprzem.
Na każdym filecie ułożyć po 2 śliwki suszone, zwinąć mięso w roladki.
Jajko roztrzepać widelcem z solą i pieprzem.
Zanurzać roladki w jajku, panierować w siemieniu lnianym.
Smażyć roladki w głębokim tłuszczu na złoty kolor.
Smacznego !
Polityka prywatności
▼
wtorek, 31 marca 2015
niedziela, 29 marca 2015
Roladki z szynki
Pyszne roladki na wielkanocne śniadanie
Roladki z szynki
SKŁADNIKI:
jajka -3 szt
szynka- 5 plastrów
śmietana kwaśna -1 łyżka
chrzan ze słoika -1 łyżka
sól i pieprz
por
sałata do dekoracji
PRZYGOTOWANIE:
Jajka włożyć do garnka, dodać sól, wodę, ugotować na twardo.
Obrać jajka ze skorupek, zmielić w maszynce.
Do jajek dodać śmietanę, chrzan, sól i pieprz, oraz kawałek pokrojonego pora.
Masę jajeczną dobrze wymieszać.
Na talerzu ułożyć liście sałaty.
Na brzeg każdego plastra szynki, nakładać łyżeczką masę jajeczną, zwijać szynkę w rożek, układać na talerzu, udekorować.
Roladki z szynki
SKŁADNIKI:
jajka -3 szt
szynka- 5 plastrów
śmietana kwaśna -1 łyżka
chrzan ze słoika -1 łyżka
sól i pieprz
por
sałata do dekoracji
PRZYGOTOWANIE:
Jajka włożyć do garnka, dodać sól, wodę, ugotować na twardo.
Obrać jajka ze skorupek, zmielić w maszynce.
Do jajek dodać śmietanę, chrzan, sól i pieprz, oraz kawałek pokrojonego pora.
Masę jajeczną dobrze wymieszać.
Na talerzu ułożyć liście sałaty.
Na brzeg każdego plastra szynki, nakładać łyżeczką masę jajeczną, zwijać szynkę w rożek, układać na talerzu, udekorować.
sobota, 28 marca 2015
Keks na białkach
Dziś drugie testowanie produktów firmy Kresto .
Przetestowałam mieszankę studencką i muszę przyznać że produkty są rewelacyjne, które z czystym sumieniem , mogę polecić :)
Zapraszam również na stronę Świadome Odżywianie .
Keks na białkach
Składniki :
białka jaj - 6 szt
mąka - 11 łyżek płaskich
cukier - 0,5 szkl
masło - 100 g
proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
mieszanka studencka - 120 g
cukier puder do posypania ciasta.
sól- szczypta
tłuszcz do formy
Przygotowanie :
Mieszankę studencką , pokroić na mniejsze kawałki, oprószyć bakalie mąką.
Masło przełożyć do rondelka, rozpuścić, ostudzić.
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, do ubitej piany dodawać po trochu cukru, dalej ubijać.
Następnie dodać schłodzone masło, zmiksować.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać do piany, ostrożnie wymieszać.
Dodać bakalie do ciasta, wymieszać.
Przelać ciasto do wysmarowanej tłuszczem formy, piec w 180 stop. przez ok.40 minut.
Najlepiej sprawdzić patyczkiem, gdy jest suchy, to ciasto jest upieczone.
Ostudzony keks, posypać cukrem pudrem.
Przetestowałam mieszankę studencką i muszę przyznać że produkty są rewelacyjne, które z czystym sumieniem , mogę polecić :)
Zapraszam również na stronę Świadome Odżywianie .
Keks na białkach
Składniki :
białka jaj - 6 szt
mąka - 11 łyżek płaskich
cukier - 0,5 szkl
masło - 100 g
proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
mieszanka studencka - 120 g
cukier puder do posypania ciasta.
sól- szczypta
tłuszcz do formy
Przygotowanie :
Mieszankę studencką , pokroić na mniejsze kawałki, oprószyć bakalie mąką.
Masło przełożyć do rondelka, rozpuścić, ostudzić.
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, do ubitej piany dodawać po trochu cukru, dalej ubijać.
Następnie dodać schłodzone masło, zmiksować.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać do piany, ostrożnie wymieszać.
Dodać bakalie do ciasta, wymieszać.
Przelać ciasto do wysmarowanej tłuszczem formy, piec w 180 stop. przez ok.40 minut.
Najlepiej sprawdzić patyczkiem, gdy jest suchy, to ciasto jest upieczone.
Ostudzony keks, posypać cukrem pudrem.
piątek, 27 marca 2015
Sałatka z makaronem i kurczakiem
Sałatka którą szybko się przygotowuje, jest prosta i smaczna
Sałatka z makaronem i kurczakiem
SKŁADNIKI:
makaron penne - 1 szkl
pieczarki - 8 szt małych
por- kawałek
filet z kurczaaka - 1 pojedyńczy
papryka kolorowa konserwowa- mały słoiczek
przyprawa kebab gyros
sól i pieprz
majonez - 3 łyżki
tłuszcz
listki natki pietruszki do dekoracji
PRZYGOTOWANIE:
Makaron ugotować w osolonej wodzie al-dente, odcedzić, przelać zimną wodą.
Pieczarki umyć, ugotować, pokroić.
Fileta pokroić w kostkę, obsypać przyprawą kebab-gyros, przesmażyć na tłuszczu.
Paprykę odlać z zalewy, osączyć, pokroić w kostkę.
Pora drobno pokroić.
Połączyć wszystkie składniki sałatki, wymieszać z majonezem, doprawić do smaku solą i pieprzem. Smacznego !
czwartek, 26 marca 2015
Baranek Wielkanocny migdałowy lub zajączek
Przepis inspirowany z kotlet tv , lekko zmodyfikowany.
Kupiłam formę baranka i postanowiłam wypróbować przepis.
Baranek wyszedł bardzo smaczny :)
Baranek wielkanocny migdałowy lub zajączek
SKŁADNIKI:
jajko - 1 szt
proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
mąka - 1 szkl
cukier - 4 łyżki
mleko - 1/2 szkl
migdały tarte - 4 łyżki
aromat migdałowy
masło roztopione - 45 g
PRZYGOTOWANIE:
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia do miski.
Następnie dodać migdały i cukier, dokładnie wymieszać.
Do wymieszanych składników dodać ostudzone masło, mleko , jajko i aromat migdałowy.
Dokładnie wymieszać.
Formę w kształcie baranka wysmarować rozpuszczoną margaryną, wylać ciasto do formy, wstawić do piekarnika i piec w nagrzanym piekarniku do 175 stop, przez 35 minut.
Najlepiej sprawdzić ciasto czy jest upieczone patyczkiem, jeżeli jest suchy to ciasto upieczone.
Oczy zrobić z żurawiny lub rodzynek.
Oprószyć baranka cukrem pudrem
Kupiłam formę baranka i postanowiłam wypróbować przepis.
Baranek wyszedł bardzo smaczny :)
Baranek wielkanocny migdałowy lub zajączek
SKŁADNIKI:
jajko - 1 szt
proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
mąka - 1 szkl
cukier - 4 łyżki
mleko - 1/2 szkl
migdały tarte - 4 łyżki
aromat migdałowy
masło roztopione - 45 g
PRZYGOTOWANIE:
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia do miski.
Następnie dodać migdały i cukier, dokładnie wymieszać.
Do wymieszanych składników dodać ostudzone masło, mleko , jajko i aromat migdałowy.
Dokładnie wymieszać.
Formę w kształcie baranka wysmarować rozpuszczoną margaryną, wylać ciasto do formy, wstawić do piekarnika i piec w nagrzanym piekarniku do 175 stop, przez 35 minut.
Najlepiej sprawdzić ciasto czy jest upieczone patyczkiem, jeżeli jest suchy to ciasto upieczone.
Oczy zrobić z żurawiny lub rodzynek.
Oprószyć baranka cukrem pudrem
Gofry z migdałami i olejem
Otrzymałam paczuszkę pełną bakalii od Świadome Odżywianie, dziękuję ślicznie za to że mogę je przetestować.
Dziś postanowiłam przygotować gofry z moim ulubionym sosem adwokatowym, a dodam że bardzo lubię gofry i zamiast samej mąki , dodałam migdały i olej.
Gofry z tymi produktami wyszły pyszne i bardzo chrupiące.
Gofry z migdałami i olejem
Składniki :
1,5 szklanki mąki pszennej
0,5 szkl migdały tarte
2- jajka
2- szkl mleka
1- łyżeczka proszku do pieczenia
6- łyżek oleju Rapso
szczypta soli
1- łyżka cukru
sos adwokatowy
Przygotowanie :
Oddzielić żółtka od białek.
Do miski wsypać wymieszaną mąkę z proszkiem do pieczenia i tartymi migdałami.
Następnie dodać do mąki mleko, olej, sól i żółtka jaj i cukier.
Zmiksować dokładnie składniki.
Białka jaj ubić na sztywną pianę, delikatnie wkręcić do ciasta.
Wysmarować tłuszczem gofrownicę, nakładać ciasto łyżką do rozgrzanej gofrownicy.
Piec na złoty kolor.
Gofry podawać z sosem adwokatowym.
Zapraszam również na stronę Świadome Odżywianie .
Dziś postanowiłam przygotować gofry z moim ulubionym sosem adwokatowym, a dodam że bardzo lubię gofry i zamiast samej mąki , dodałam migdały i olej.
Gofry z tymi produktami wyszły pyszne i bardzo chrupiące.
Gofry z migdałami i olejem
Składniki :
1,5 szklanki mąki pszennej
0,5 szkl migdały tarte
2- jajka
2- szkl mleka
1- łyżeczka proszku do pieczenia
6- łyżek oleju Rapso
szczypta soli
1- łyżka cukru
sos adwokatowy
Przygotowanie :
Oddzielić żółtka od białek.
Do miski wsypać wymieszaną mąkę z proszkiem do pieczenia i tartymi migdałami.
Następnie dodać do mąki mleko, olej, sól i żółtka jaj i cukier.
Zmiksować dokładnie składniki.
Białka jaj ubić na sztywną pianę, delikatnie wkręcić do ciasta.
Wysmarować tłuszczem gofrownicę, nakładać ciasto łyżką do rozgrzanej gofrownicy.
Piec na złoty kolor.
Gofry podawać z sosem adwokatowym.
Zapraszam również na stronę Świadome Odżywianie .
czwartek, 19 marca 2015
Tortilla z kurczakiem i warzywami
Bardzo lubię tortille w moim wykonaniu, uważam że te są lepsze niż te gotowe kupione w sklepie.
Tak samo dobrze smakuje na ciepło jak i na zimno.
Przepis na placki zaczerpnięty ze strony internetowej.
Tortilla z kurczakiem i warzywami
Składniki
Placki tortilli na 4 szt
olej - 1 łyżka
mąka - 7,5 łyżek szczubych
sól - szczypta
woda wrząca - 0,5 szkl
Dodatek mięsny:
filet z kurczaka - 1 szt
3 łyżeczki przyprawy kebab-gyros
tłuszcz do smażenia
Dodatki warzywne:
papryka żółta - 0,5 szt
papryka czerwona - 0,5 szt
bazylia świeża - listki
kapusta pekińska
ser żółty - 2 łyżki starty na drobnych oczkach
Sos:
majonez - 1 łyżka
jogurt naturalny - 3 łyżki
czosnek - 3 ząbki
oregano - 1 łyżeczka
sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE:
Placki tortilli :
Mąkę wsypać do miski, dodać sól, wymieszać.
Następnie zalać mąkę wrzacą wodą, dodać olej, wymieszać.
Zagnieść ciasto, wyrabiać przez około 3 minuty, następnie ciasto przykryć ściereczką, odstawić na 30 minut.
Dodatek mięsny:
Filety posypać przyprawą, odstawić na kilka minut.
Po tym czasie usmażyć filety na tłuszczu, po usmażeniu pokroić w grubsze paski.
Dodatki warzywne:
Następnie kroimy kapustę pekińską i paprykę w cienkie paseczki.
SOS
Jogurt połączyć z majonezem, dodać przeciśnięty czosnek, i roztarte w dłoniach oregano suszone, doprawić do smaku solą i pieprzem, dokładnie wymieszać.
Ciasto na placki podzielić na 4 części.
Z każdej części zrobić kulę, którą rozwałkowujemy bardzo cieniutko.
Smażymy placki na suchej patelni, po minucie z każdej strony.
Każdy gorący placek, posmarować sosem, posypać serem i kapustą, ułożyć kurczaka i paprykę z bazylią.
Zawijamy i tortille są gotowe do zjedzenia.
Smacznego !
Tak samo dobrze smakuje na ciepło jak i na zimno.
Przepis na placki zaczerpnięty ze strony internetowej.
Tortilla z kurczakiem i warzywami
Składniki
Placki tortilli na 4 szt
olej - 1 łyżka
mąka - 7,5 łyżek szczubych
sól - szczypta
woda wrząca - 0,5 szkl
Dodatek mięsny:
filet z kurczaka - 1 szt
3 łyżeczki przyprawy kebab-gyros
tłuszcz do smażenia
Dodatki warzywne:
papryka żółta - 0,5 szt
papryka czerwona - 0,5 szt
bazylia świeża - listki
kapusta pekińska
ser żółty - 2 łyżki starty na drobnych oczkach
Sos:
majonez - 1 łyżka
jogurt naturalny - 3 łyżki
czosnek - 3 ząbki
oregano - 1 łyżeczka
sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE:
Placki tortilli :
Mąkę wsypać do miski, dodać sól, wymieszać.
Następnie zalać mąkę wrzacą wodą, dodać olej, wymieszać.
Zagnieść ciasto, wyrabiać przez około 3 minuty, następnie ciasto przykryć ściereczką, odstawić na 30 minut.
Dodatek mięsny:
Filety posypać przyprawą, odstawić na kilka minut.
Po tym czasie usmażyć filety na tłuszczu, po usmażeniu pokroić w grubsze paski.
Dodatki warzywne:
Następnie kroimy kapustę pekińską i paprykę w cienkie paseczki.
SOS
Jogurt połączyć z majonezem, dodać przeciśnięty czosnek, i roztarte w dłoniach oregano suszone, doprawić do smaku solą i pieprzem, dokładnie wymieszać.
Ciasto na placki podzielić na 4 części.
Z każdej części zrobić kulę, którą rozwałkowujemy bardzo cieniutko.
Smażymy placki na suchej patelni, po minucie z każdej strony.
Każdy gorący placek, posmarować sosem, posypać serem i kapustą, ułożyć kurczaka i paprykę z bazylią.
Zawijamy i tortille są gotowe do zjedzenia.
Smacznego !
piątek, 13 marca 2015
Sałatka z tortellini i serem
Sałatka z tortellini, serem i pomidorem jest przepyszna i prosta w przygotowaniu.
Taką sałatkę z powodzeniem można podać na rodzinną kolację
Sałatka z tortellini i sera
SKŁADNIKI:
1 opakowanie makaronu tortellini (250 g)
1- ogórek świeży
1 - pomidor
150 g sera żółtego
1- puszka kukurydzy
0,5 pęczka szczypiorku
sól i pieprz
majonez - 3 łyżki
PRZYGOTOWANIE:
Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu, odcedzić , ostudzić.
Ogórka obrać, pokroić w kostkę.
Ser żółty i pomidora opłukanego i osączonego pokroić w kostkę.
Szczypiorek opłukać, osączyć, pokroić.
Kukurydzę odlać z zalewy, osączyć.
Połączyć wszystkie składniki sałatki, dodać majonez, wymieszać.
Sałatkę doprawić do smaku solą i pieprzem.
Taką sałatkę z powodzeniem można podać na rodzinną kolację
Sałatka z tortellini i sera
SKŁADNIKI:
1 opakowanie makaronu tortellini (250 g)
1- ogórek świeży
1 - pomidor
150 g sera żółtego
1- puszka kukurydzy
0,5 pęczka szczypiorku
sól i pieprz
majonez - 3 łyżki
PRZYGOTOWANIE:
Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu, odcedzić , ostudzić.
Ogórka obrać, pokroić w kostkę.
Ser żółty i pomidora opłukanego i osączonego pokroić w kostkę.
Szczypiorek opłukać, osączyć, pokroić.
Kukurydzę odlać z zalewy, osączyć.
Połączyć wszystkie składniki sałatki, dodać majonez, wymieszać.
Sałatkę doprawić do smaku solą i pieprzem.
sobota, 7 marca 2015
Galaretkowiec
Z okazji Dnia Kobiet przygotowałam ciasto z galaretkami.
Zapraszam Was na pyszne i lekkie ciasto biszkoptowe.
Galaretkowiec
SKŁADNIKI:
CIASTO
jajka - 6 szt
mąka - 1 szkl
cukier - 1 szkl
proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
olej - 1 łyżeczka
ocet - 1 łyżeczka
sól- szczypta
tłuszcz do formy
PIANKA
2 opak śmietanki śnieżka
2 opak- galaretki truskawkowej
400 ml zimnego mleka
0,5 l wrzącej wody
DODATKOWO
galaretka zielona - 2 opak
galaretka truskawkowa - 1 opak
cukier puder do posypania ciasta
PRZYGOTOWANIE:
BISZKOPT
Białka oddzielić od żółtek, do białek dodać szczyptę soli, ubijać, dodając po trochu cukru.
Gdy piana jest sztywna, dodawać stopniowo żółtka, olej i ocet, dalej ubijając.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać do piany, delikatnie wymieszać.
Wysmarować blachę tłuszczem o wymiarach ( 25x 36 cm ), wylać ciasto, włożyć do piekarnika, piec około 30 minut w 175 stop.
Upieczony biszkopt ostudzić, przekroić.
PIANKA
Każdą galaretkę rozmieszać oddzielnie w szklance gotowanej wody, wylać galaretki do płaskiego naczynia, odstawić do całkowitego stężenia.
Galaretki pokroić .
Galaretki dwie truskawkowe, rozpuścić w pół litra wody, odstawić do lekkiego stężenia.
Śnieżkę wsypać do wysokiej miski, wlać mleko, ubić na sztywno.
Następnie dodawać lekko stężoną galaretkę truskawkową, dalej ubijać.
Piankę wymieszać z pokrojonymi galaretkami.
Wyłożyć piankę z galaretkami na pierwszą część biszkoptu, przykryć drugą częścią, posypać ciasto cukrem pudrem.
Odstawić ciasto do lodówki .
Wypiekały ze mną następujące osoby :
Paulina
kulinarne szalenstwa maniusi
Patryk
Zapraszam Was na pyszne i lekkie ciasto biszkoptowe.
Galaretkowiec
SKŁADNIKI:
CIASTO
jajka - 6 szt
mąka - 1 szkl
cukier - 1 szkl
proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
olej - 1 łyżeczka
ocet - 1 łyżeczka
sól- szczypta
tłuszcz do formy
PIANKA
2 opak śmietanki śnieżka
2 opak- galaretki truskawkowej
400 ml zimnego mleka
0,5 l wrzącej wody
DODATKOWO
galaretka zielona - 2 opak
galaretka truskawkowa - 1 opak
cukier puder do posypania ciasta
PRZYGOTOWANIE:
BISZKOPT
Białka oddzielić od żółtek, do białek dodać szczyptę soli, ubijać, dodając po trochu cukru.
Gdy piana jest sztywna, dodawać stopniowo żółtka, olej i ocet, dalej ubijając.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać do piany, delikatnie wymieszać.
Wysmarować blachę tłuszczem o wymiarach ( 25x 36 cm ), wylać ciasto, włożyć do piekarnika, piec około 30 minut w 175 stop.
Upieczony biszkopt ostudzić, przekroić.
PIANKA
Każdą galaretkę rozmieszać oddzielnie w szklance gotowanej wody, wylać galaretki do płaskiego naczynia, odstawić do całkowitego stężenia.
Galaretki pokroić .
Galaretki dwie truskawkowe, rozpuścić w pół litra wody, odstawić do lekkiego stężenia.
Śnieżkę wsypać do wysokiej miski, wlać mleko, ubić na sztywno.
Następnie dodawać lekko stężoną galaretkę truskawkową, dalej ubijać.
Piankę wymieszać z pokrojonymi galaretkami.
Wyłożyć piankę z galaretkami na pierwszą część biszkoptu, przykryć drugą częścią, posypać ciasto cukrem pudrem.
Odstawić ciasto do lodówki .
Wypiekały ze mną następujące osoby :
Paulina
kulinarne szalenstwa maniusi
Patryk
niedziela, 1 marca 2015
Pyszne roladki makowe na każdą okazję.
Dziś zachciało mi się do kawusi coś słodkiego, więc wpadłam na pomysł, aby zrobić roladki makowe.
Roladki drożdżowe z makiem
SKŁADNIKI:
CIASTO
masa makowa -1 puszka
mąka - 0,5 kg
drożdże świeże - 50 g
mleko -0,5 szkl
masło lub margaryna -150 g
jajka -2 szt
białko do posmarowania roladek -1 szt
sól -szczypta
cukier -100 g
orzechy włoskie tarte do posypania
PRZYGOTOWANIE:
Do miski pokruszyć drożdże.
Mleko podgrzać w rondelku, ciepłym mlekiem zalać drożdże, wymieszać.
Następnie dodać mąkę, jajka, szczyptę soli, cukier i masło, wyrobić gładkie ciasto, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Gdy ciasto podwoi swą objętość, podzielić je na 3 części.
Ciasto przełożyć na stolnicę, wysypaną mąką, rozwałkować ciasto na prostokąty, posmarować placki masą makową.
Ciasto zwinąć w rulon, pokroić w szersze plastry.
Drewnianą łyżką, nacisnąć przez środek każdej roladki, aby boki uniosły się do góry.
Białko roztrzepać widelcem, posmarować pędzelkiem roladki, posypać tartymi orzechami.
Odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut.
Układać roladki na blasze wysmarowanej tłuszczem.
Piec w 190 stop.przez ok.20 minut
Dziś zachciało mi się do kawusi coś słodkiego, więc wpadłam na pomysł, aby zrobić roladki makowe.
Roladki drożdżowe z makiem
SKŁADNIKI:
CIASTO
masa makowa -1 puszka
mąka - 0,5 kg
drożdże świeże - 50 g
mleko -0,5 szkl
masło lub margaryna -150 g
jajka -2 szt
białko do posmarowania roladek -1 szt
sól -szczypta
cukier -100 g
orzechy włoskie tarte do posypania
PRZYGOTOWANIE:
Do miski pokruszyć drożdże.
Mleko podgrzać w rondelku, ciepłym mlekiem zalać drożdże, wymieszać.
Następnie dodać mąkę, jajka, szczyptę soli, cukier i masło, wyrobić gładkie ciasto, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Gdy ciasto podwoi swą objętość, podzielić je na 3 części.
Ciasto przełożyć na stolnicę, wysypaną mąką, rozwałkować ciasto na prostokąty, posmarować placki masą makową.
Ciasto zwinąć w rulon, pokroić w szersze plastry.
Drewnianą łyżką, nacisnąć przez środek każdej roladki, aby boki uniosły się do góry.
Białko roztrzepać widelcem, posmarować pędzelkiem roladki, posypać tartymi orzechami.
Odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut.
Układać roladki na blasze wysmarowanej tłuszczem.
Piec w 190 stop.przez ok.20 minut