Polityka prywatności

niedziela, 9 maja 2021

Sałatka z rukoli i tuńczyka

                                                            Sałatka z rukoli i tuńczyka

                                                                    
                                                                   

                                           

 Sałatkę przygotowałam z sosem, do którego użyłam produktu Ponti octu  balsamicznego.

                                      Zalety ważne dla zdrowia octu balsamicznego :

                                                           


•Kwas octowy wnika do mięsa podczas gotowania i sprawia, że nawet tłuste danie łatwiej się trawi

•Kwasowość sama w sobie stymuluje wydzielanie śliny i enzymów trawiennych co wspomaga trawienie

•Cukry proste zapewniają natychmiastowy zastrzyk energii dla ciała i umysłu

•Obecność wielu mikroelementów usprawnia funkcje metaboliczne

•Polifenole odgrywają rolę przeciwutleniającą oczyszczając krew z wolnych rodników i chroniąc przed chorobą sercowo-naczyniową.

Składniki :

sałata rukola - 100 g

papryka czerwona - 1/2 szt

pomidory - 3 szt

tuńczyk w sosie własnym - 1 puszka

ser feta w kostkach - 2 łyżki

Sos:

 ocet balsamiczny  Ponti - 1 łyżka

oliwa z oliwek - 3 łyżki

sól

pieprz

Przygotowanie:

Rukolę opłukać, osączyć na sicie, przełożyć do miski.

Paprykę i pomidory umyć, z papryki usunąć gniazda nasienne, pokroić razem z pomidorami w kostkę.

Następnie do sałatki dodać tuńczyka w sosie własnym  oraz pozostałe składniki.

Sos:

Do szklanki wlać oliwę z oliwek, dodać ocet balsamiczny, wymieszać.

Sosem polać sałatkę, wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Jestes napisz coś bedzie mi miło :)