Sałatka z rukoli i tuńczyka
Sałatkę przygotowałam z sosem, do którego użyłam produktu Ponti octu balsamicznego.
Zalety ważne dla zdrowia octu balsamicznego :
•Kwas octowy wnika do mięsa podczas gotowania i sprawia, że nawet tłuste danie łatwiej się trawi
•Kwasowość sama w sobie stymuluje wydzielanie śliny i enzymów trawiennych co wspomaga trawienie
•Cukry proste zapewniają natychmiastowy zastrzyk energii dla ciała i umysłu
•Obecność wielu mikroelementów usprawnia funkcje metaboliczne
•Polifenole odgrywają rolę przeciwutleniającą oczyszczając krew z wolnych rodników i chroniąc przed chorobą sercowo-naczyniową.
Składniki :
sałata rukola - 100 g
papryka czerwona - 1/2 szt
pomidory - 3 szt
tuńczyk w sosie własnym - 1 puszka
ser feta w kostkach - 2 łyżki
Sos:
ocet balsamiczny Ponti - 1 łyżka
oliwa z oliwek - 3 łyżki
sól
pieprz
Przygotowanie:
Rukolę opłukać, osączyć na sicie, przełożyć do miski.
Paprykę i pomidory umyć, z papryki usunąć gniazda nasienne, pokroić razem z pomidorami w kostkę.
Następnie do sałatki dodać tuńczyka w sosie własnym oraz pozostałe składniki.
Sos:
Do szklanki wlać oliwę z oliwek, dodać ocet balsamiczny, wymieszać.
Sosem polać sałatkę, wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Jestes napisz coś bedzie mi miło :)