Jogurtowiec z musem morelowym
Jogurtowca robię bardzo często, bo należy do najbardziej lubianych w naszej rodzinie.
Składniki:
Masa jogurtowa :
jogurt naturalny - 1 l
żelatyna - 8 płaskich łyżeczek
cukier - 1 szkl
woda - 3/4 szkl
kakao - 1 łyżka
Mus morelowy :
morele - 1 puszka ( 820 g )
galaretki pomarańczowe - 2 szt
żelatyna - 2 łyżeczki
Dodatkowo :
biszkopty okrągłe - 150 g
herbatniki - 16 szt
Sposób przygotowania:
Masa jogurtowa :
Do wysokiego naczynia wlać jogurt, dodać cukier, zmiksować.
Żelatynę wsypać do szklanki, zalać zimną wodą, odstawić do napęcznienia.
Następnie żelatynę podgrzać, dodać do jogurtów mieszając, aby nie zrobiły się grudy.
Mus morelowy:
Morele odlać z soku, odsączyć na sicie.
Sok uzupełnić wodą tak, aby powstało 0,5 litra, podgrzać, zdjąć z ognia i do gorącego soku wsypać galaretki z żelatyną, dobrze wymieszać do rozpuszczenia galaretek i żelatyny.
Morele zmiksować, dodać do syropu z galaretkami, dobrze wymieszać, odstawić do lekkiego stężenia.
Spód tortownicy 26 cm, wyłożyć biszkoptami, na biszkopty wyłożyć większą część jogurtu, warstwę herbatników i resztę jogurtu wymieszanego z kakao.
Na samym końcu wylać mus morelowy, odstawić do lodówki do całkowitego stężenia.
Pysznie wygląda :)
OdpowiedzUsuń