Polityka prywatności

niedziela, 20 marca 2022

Sernik z żurawiną

                                                                      Sernik z żurawiną


Ulubione ciasto całej mojej rodziny.

Sernik z dodatkiem żurawiny  jest świetnym pomysłem na święta, jak i na inne okazję.

Żurawina suszona to produkt o dużej zawartości witamin, minerałów .

W owocach żurawiny znajdziemy m.in.:

witaminę C

witaminy z grupy B

wapń, fosfor, miedź i jod

błonnik

naturalny kwas cytrynowy i jabłkowy.

Żurawina jest polecana jako:

idealna przekąska

znakomicie wzbogaca smak pieczonych mięs

doskonały dodatek do płatków śniadaniowych.

 Zdrowe przekąski, i wiele innych produktów znajdziecie w sklep spożywczy online, oraz targroch.

Sklep Bee.pl

Produkty smaczne, świeże bardzo dobrej jakości, w przystępnej cenie.

Przesyłka dobrze zapakowana, dostarczona błyskawicznie.

Wszystko zgodnie z opisem. Polecam w 100%.






Składniki:

Ciasto :

masło - 125 g

mąka - 1,5 szkl

cukier - 1/4 szkl

proszek do pieczenia - 1/2 łyżeczki

śmietana kwaśna - 1 łyżeczka

cukier waniliowy - 1 opak

żółtka jaj - 2 szt

sól szczypta

Masa serowa:

ser biały w kostkach - 1 kg, zmielonego

masło - 250 g

śmietana kremówka 30 % - 250 ml

cukier puder - 1 szkl

jajka - 6 st

mąka ziemniaczana - 5 płaskich łyżek

Dodatkowo :

żurawina suszona - 80 g   

mąka - 1 łyżka

Polewa ciemna :

czekolada gorzka - 70 g

mleko - 3 łyżki

Polewa jasna:

czekolada biała - 40 g

mleko - 1,5 łyżki

Przygotowanie :

Żurawinę namoczyć w ciepłej wodzie, odsączyć na sitku, wymieszać z mąką.

Ciasto:

Wymieszać wszystkie składniki. 

Zagnieść szybko ciasto, schłodzić w lodówce.

Tortownicę o wymiarach 28 cm, wysmarować tłuszczem, wyłożyć ciasto, podpiec w 175 stop.

Masa serowa:

Wszystkie składniki na sernik powinny być w temperaturze pokojowej, oprócz śmietanki.

Białka oddzielić od żółtek.

Miękkie masło utrzeć do białości, dodawać po trochu cukier i żółtka, dobrze zmiksować.

Następnie obroty zmniejszyć i dodawać ser, później śmietankę i mąkę ziemniaczaną, zmiksować.

Białka ubić na sztywną pianę, dodać do masy serowej, delikatnie wymieszać szpatułką.

Wylać masę na podpieczony spód i piec ok. godziny w 175 stop.

Po tym czasie lekko uchylić drzwiczki piekarnika i zostawić do wystudzenia.

Sernik polać ciemną i jasną polewą.

Udekorować według uznania, ja dałam cukierki jajeczka.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Jestes napisz coś bedzie mi miło :)