Lubię prawie każde ciasto, ale jabłeczniki i serniki najbardziej
Kruche z budyniem i jabłkami
CIASTO KRUCHE:
margaryna -250 g
proszek do pieczenia -2 łyżeczki
mąka- 2 szkl
żółtka jaj - 5 szt
cukier - 3 łyżki
MASA JABŁKOWA
jabłka-1,5 kg
galaretka cytrynowa -2 opak
masło -1 łyżka
MASA BUDYNIOWA
budyń śmietankowy -2 opak
mleko -3 szkl
cukier -4 łyżki
cukier puder
PRZYGOTOWANIE:
CIASTO KRUCHE:
Na stolnicę wysypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia,dodać pokrojoną margarynę, cukier i żółtka, zagnieść ciasto.
Podzielić ciasto na 2 części,włożyć do zamrażalnika na 30 minut.
MASA JABŁKOWA:
Jabłka obrać zetrzeć na tarce o dużych otworach. Do rondla włożyć masło rozpuścić, dodać starte jabłka, chwilę przesmażyć.
Do przesmażonych jabłek,wsypać galaretki dokładnie wymieszać, odstawić. Połowę ciasta zetrzeć na tarce do wysmarowanej tłuszczem formy o wymiarach 25 x 36 cm.
Na ciasto wyłożyć masę jabłkową.
MASA BUDYNIOWA
2 szkl mleka zagotować z 4 łyżkami cukru.
W pozostałej szklance mleka rozrobić proszek budyniowy, wlać na gotujące się mleko, energicznie mieszając do zgęstnienia.
Gorący budyń wylać na masę jabłkową.
Pozostałą część ciasta zetrzeć na tarce o dużych otworach na masę budyniową.
Ciasto wstawić do piekarnika,piec w 180 stop.przez ok.35 minut
Polityka prywatności
▼
niedziela, 18 listopada 2012
Cynamonowe ciasto z jabłkami
Cynamonowe ciasto z jabłkami
SKŁADNIKI:
jajka -6 szt
cukier -3/4 szkl
mąka -2,5 szkl
cynamon -1 łyżeczka
soda -1 łyżeczka
proszek do pieczenia -1 łyżeczka
kakao -2 łyżki
olej -3/4 szkl
jabłka -1 kg
PRZYGOTOWANIE:
Jajka wybić do miski,ubić mikserem na puch. Następnie dodać cukier,ubijać do rozpuszczenia się cukru. Do garnuszka do przesiewania,wsypać mąkę, sodę, proszek do pieczenia,cynamon i kakao,ubijając przesiewać składniki do masy jajecznej,na samym końcu dodać olej,dokładnie wymieszać. Jabłka obrać,usunąć gniazda nasienne,pokroić na grubsze kawałki. Jabłka wymieszać z ciastem,wylać na wysmarowaną tłuszczem blachę formy o wymiarach 25 x 36 cm. Ciasto włożyć do nagrzanego piekarnika na 180 stop.na 35 minut.
niedziela, 11 listopada 2012
Placuszki drobiowe
Szybkie i proste w wykonaniu i bardzo smaczne
Placuszki drobiowe
filet drobiowy z kurczaka- 1 podwójny
mąka pszenna - 2 łyżki
jajka - 2 szt
majonez 2 łyżki czubate
sól i pieprz
wegeta
tłuszcz
PRZYGOTOWANIE:
Filety drobiowe pokroić w drobną kostkę, oprószyć solą i pieprzem, odstawić na 2 godziny w chłodne miejsce.
Następnie do mięsa dodać majonez, mąkę, żółtka, wegetę, sól i pieprz, dokładnie wymieszać.
Białka ubić na sztywno, dodać do masy mięsnej, delikatnie wymieszać.
Na dobrze rozgrzany tłuszcz, łyżką kłaść porcje ciasta.
Smażyć placuszki w głębokim tłuszczu na złoty kolor.
Podawać zaraz po przygotowaniu.
Łopatka wędzona
Łopatka wędzona
MARYNATA
łopatka wieprzowa bez kości -2 kg
woda -2 litry
sól peklowana -4 łyżki
czosnek -6 ząbków
liście laurowe -3 szt
ziele angielskie -6 szt
PRZYGOTOWANIE:
Wlewamy wodę do garnka, dodajemy składniki marynaty, mieszamy, wkładamy łopatkę, i odstawiamy na 3 dni. Wszystkie przyprawy mieszamy. Łopatkę włożyć do siatki masarskiej, przygotować do wędzenia. Mięso uwędzić. Do garnka wlać wodę, włożyć mięso i parzyć przez 40 minut. w 85 stop. Woda nie może się zagotować. Wyjąć łopatkę z wody, ostudzić.
sobota, 10 listopada 2012
BOUNTY
Dziś zapraszam na pyszne ciacho, do kawusi :)
BOUNTY
Biszkopt
jajka -9 szt
kakao -2 łyżki
proszek do pieczenia -1 łyżka
cukier -3/4 szkl
mąka -6 łyżek
sól
tłuszcz
MASA
wiórki kokosowe -250 g
masło -200 g
mleko -0,5 l
cukier waniliowy -1 opak
cukier -0,5 szkl
POLEWA
masło - 125 g
cukier -3 łyżki
kakao -3 łyżki
jajko -1 szt
PONCZ
1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
cukier waniliowy
aromat waniliowy-kilka kropel
szklanka gotowanej wody
PRZYGOTOWANIE
Biszkopt
Żółtka oddzielić od białek.
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli.
Do ubitej piany stopniowo dodawać cukier, cały czas ubijając.
Następnie dodawać po jednym żółtku.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao, przesiać do piany, lekko wymieszać.
Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem blachy.
Piec około 30 minut w 180 stop.
Upieczone ciasto wystudzić.
PONCZ:
Do szklanki wsypać kawę, zalać wodą.
Następnie dodać cukier waniliowy i aromat waniliowy, wymieszać, ostudzić.
Ponczem nasączyć ciasto.
MASA
Do rondla wlać mleko, zagotować.
Do gotującego się mleka dodać cukier i cukier waniliowy, mieszając doprowadzić do rozpuszczenia się cukru.
Na gotujące się mleko wsypać wiórki kokosowe, mieszając doprowadzić do zgęstnienia masy.
Gdy masa jest już gęsta, dodać masło ,dokładnie wymieszać do całkowitego rozpuszczenia.
Masę odstawić w chłodne miejsce, co jakiś czas mieszając do wystygnięcia i wchłonięcia się masła w masę.
Gotową masę wiórkową, wyłożyć na ciasto.
POLEWA
Margarynę roztopić w rondelku.
Do miski wsypać cukier, kakao, wbić jajko, zmiksować.
Następnie cienkim strumieniem wlewać gorącą margarynę do jajka, ciągle miksować do rozpuszczenia cukru.
Wierzch ciasta polać polewą czekoladową.
BOUNTY
Składniki:
jajka -9 szt
kakao -2 łyżki
proszek do pieczenia -1 łyżka
cukier -3/4 szkl
mąka -6 łyżek
sól
tłuszcz
MASA
wiórki kokosowe -250 g
masło -200 g
mleko -0,5 l
cukier waniliowy -1 opak
cukier -0,5 szkl
POLEWA
masło - 125 g
cukier -3 łyżki
kakao -3 łyżki
jajko -1 szt
PONCZ
1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
cukier waniliowy
aromat waniliowy-kilka kropel
szklanka gotowanej wody
PRZYGOTOWANIE
Biszkopt
Żółtka oddzielić od białek.
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli.
Do ubitej piany stopniowo dodawać cukier, cały czas ubijając.
Następnie dodawać po jednym żółtku.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao, przesiać do piany, lekko wymieszać.
Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem blachy.
Piec około 30 minut w 180 stop.
Upieczone ciasto wystudzić.
PONCZ:
Do szklanki wsypać kawę, zalać wodą.
Następnie dodać cukier waniliowy i aromat waniliowy, wymieszać, ostudzić.
Ponczem nasączyć ciasto.
MASA
Do rondla wlać mleko, zagotować.
Do gotującego się mleka dodać cukier i cukier waniliowy, mieszając doprowadzić do rozpuszczenia się cukru.
Na gotujące się mleko wsypać wiórki kokosowe, mieszając doprowadzić do zgęstnienia masy.
Gdy masa jest już gęsta, dodać masło ,dokładnie wymieszać do całkowitego rozpuszczenia.
Masę odstawić w chłodne miejsce, co jakiś czas mieszając do wystygnięcia i wchłonięcia się masła w masę.
Gotową masę wiórkową, wyłożyć na ciasto.
POLEWA
Margarynę roztopić w rondelku.
Do miski wsypać cukier, kakao, wbić jajko, zmiksować.
Następnie cienkim strumieniem wlewać gorącą margarynę do jajka, ciągle miksować do rozpuszczenia cukru.
Wierzch ciasta polać polewą czekoladową.
niedziela, 4 listopada 2012
Mielone z kalafiorem
Mielone z kalafiorem
SKŁADNIKI:
mięso mielone -800 g
bułka czerstwa -1,5 szt
sól i pieprz
jajko -2 szt
cebula -1 szt
tłuszcz
bułka tarta
mleko
kalafior -0,5 szt
kwasek cytrynowy
PRZYGOTOWANIE:
Kalafiora ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem szczypty kwasku,aby nam nie ściemniał. Odcedzić na durszlaku,podzielić na różyczki. Cebulę obrać,bułkę namoczyć w mleku,odcisnąć. Bułkę i cebulę zemleć w maszynce,dodać do mięsa. Wbić do masy mięsnej jajka,dodać przyprawy,dokładnie wymieszać. Z masy formować okrągłe kotlety,lekko spłaszczyć,nakładać na środek kotleta po różyczce kalafiora,dokładnie skleić. Smażyć kotlety na dobrze rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor. Następnie dosmażyć na wolnym ogniu.
Kotlety mielone z brokułami
Kotlety mielone z brokułami
mięso mielone wieprzowe -0,5 kg
jajko -1 szt
bułka czerstwa -1 szt
cebula 1 szt mała
tłuszcz
sól i pieprz
różyczki brokuła -6 szt
bułka tarta
PRZYGOTOWANIE:
Brokuły ugotować w osolonej wodzie,odcedzić. Cebulę obrać,zetrzeć na tarce o drobnych otworach. Mięso mielone przełożyć do miski,dodać cebulę, jajko,sól i pieprz. Bułkę czerstwą namoczyć w wodzie, odcisnąć,dodać do masy mięsnej,dokładnie wymieszać. Formować owalne kotlety,lekko spłaszczyć,na środku każdego kotleta,położyć różyczkę brokuła,zlepić kotlety,obtaczać w tartej bułce i smażyć na wolnym ogniu z obu stron na złoty kolor.