Lekki i puszysty biszkopt z jabłkami i kremem śmietanowym
Biszkopt z jabłkami
SKŁADNIKI:
Biszkopt
jajka - 9 szt
mąka - 2 szkl
cukier - 2 szkl
mąka ziemniaczana - 2 łyżki
ocet - 1 łyżka
proszek do pieczenia - 1,5 łyżeczki
sól
tłuszcz
PONCZ
woda gotowana -1 szkl
sok z cytryny - 0,5 szt
cukier - 1 łyżka
KREM
śmietana kremówka 36% - 250 ml
cukier puder - 1 łyżka
śmietan fix - 1 opak
MASA JABŁKOWA
jabłka - 1,5 kg
cukier - 2 łyżki
galaretka cytrynowa - 1 opak
POLEWA CZEKOLADOWA
jajko - 1 szt
kakao -3 łyżki
cukier -3 łyżki
margaryna - 0,5 kost
DEKORACJA
wiórki kokosowe
PRZYGOTOWANIE:
BISZKOPT
Żółtka oddzielić od białek.
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli.
Do ubitej piany dodać cukier, dalej ubijać.
Następnie dodawać po jednym żółtku i ocet, zmiksować.
Obie mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać do masy żółtkowej, delikatnie wymieszać.
Ciasto wylać na posmarowaną tłuszczem blachę (22x40 cm).
Piec przez 35 minut w 180 stop.
KREM
Schłodzoną śmietanę ubić z cukrem pudrem i śmietan fix, na sztywną masę.
MASA JABŁKOWA
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w ósemki, przesmażyć na ogniu.
Do podsmażonych jabłek dodać cukier, chwilę przesmażyć.
Następnie zdjąć jabłka z ognia, wsypać galaretkę, dobrze wymieszać.
PONCZ
Składniki ponczu połączyć, dobrze wymieszać.
POLEWA CZEKOLADOWA
Margarynę roztopić w rondlu.
Jajko wybić do miski, wsypać kakao i cukier, wymieszać.
Do masy lać cienkim strumieniem roztopioną gorącą margarynę, miksować na wyższych obrotach, aż polewa zgęstnieje.
PRZEŁOŻENIE CIASTA
Upieczony i ostudzony biszkopt, przekroić na trzy części.
Każdą część ciasta nasączyć ponczem.
Na pierwszą część ciasta wyłożyć jabłka, przykryć drugą częścią ciasta, wyłożyć krem śmietanowy i ostatni placek.
Wierzch ciasta polać polewą czekoladową.
Posypać ciasto wiórkami kokosowymi
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Jestes napisz coś bedzie mi miło :)