Moja rodzinka uwielbia torty śmietanowe
Tort śmietankowy
SKŁADNIKI:
BISZKOPT
jajka-6 szt
cukier-1 szklanka
mąka-1 szklanka
proszek do pieczenia-1 łyżeczka
KREM
śmietana 36% ( Puratos)- 600 ml
cukier puder -1 łyżka
śmietan fix - 2 opak
DODATKOWO
dżem wiśniowy
wiórki kokosowe
porzeczki czerwone
PONCZ
woda gotowana - 1 szkl
sok z cytryny -0,5 szt
cukier -1 łyżka
spirytus - 2 łyżki
PRZYGOTOWANIE:
BISZKOPT
Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka. Dodawać po trochu mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia , wymieszać. Dno tortownicy o wymiarach 27 cm, wyłożyć papierem do pieczenia, natłuścić tłuszczem. Ciasto wylać do tortownicy , piec 35 minut w nagrzanym piekarniku 175 stop. Ciasto przekroić na 3 części.
KREM
Schłodzoną śmietanę kremówkę ubić na sztywno. Następnie dodać cukier puder i śmietan fixy, dalej ubijać.
PONCZ
Wodę wymieszać z sokiem , cukrem i spirytusem. Wszystkie trzy krążki ciasta, za pomocą pędzla nasączyć ponczem. Na paterze ułożyć pierwszy krążek ciasta, posmarować dżemem wiśniowym i śmietaną kremówką. Przykryć drugim krążkiem ciasta, posmarować dżemem i śmietaną. Przykryć ostatnim krążkiem ciasta. Wierzch i boki tortu, posmarować kremem śmietanowym. Boki obsypać wiórkami kokosowymi, dekorujemy kleksami masy i czerwoną porzeczką. Reszta dekoracji , według własnego uznania.
pięknie wygląda:)
OdpowiedzUsuńpysznie się prezentuje:)
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńa gdzie można tą śmietanę kupić
OdpowiedzUsuńU nas jest w kazdym sklepie.
UsuńMoze w wiekszych markietach
JA DO BITEJ ŚMIETANY DODAJĘ ŻELATYNĘ,ZAMIAST FIX. NIE WIEM CZY DOBRZE?
OdpowiedzUsuń