Tort urodzinowy
BISZKOPT
jajka-6 szt
cukier-1 szklanka
mąka-1 szklanka
proszek do pieczenia-1 łyżeczka
KREM
śmietana 36% ( Puratos)- 600 ml
cukier puder -1 łyżka
śmietan fix - 2 opak
DODATKOWO
dżem wiśniowy
wiórki kokosowe
PONCZ
woda gotowana - 1 szkl
sok z cytryny -0,5 szt
cukier -1 łyżka
spirytus - 2 łyżki
PRZYGOTOWANIE:
BISZKOPT
Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić z solą i cukrem na sztywno. Żółtka wymieszać z octem i proszkiem do pieczenia Dno prodiża , wyłożyć papierem do pieczenia, natłuścić tłuszczem. Ciasto wylać do prodiża , piec 35 minut w nagrzanym piekarniku 175 stop. Ciasto przekroić na 3 części. KREM
Kremówkę ubić na sztywno, dodać pozostałe składniki, dalej ubijać, aż masa śmietanowa będzie gęsta.
PONCZ
Składniki ponczu wymieszać, krążki ciasta, nasączyć ponczem. Na paterze ułożyć pierwszy krążek ciasta, posmarować kremem śmietanowym. Przykryć drugim krążkiem ciasta, posmarować dżemem . Przykryć ostatnim krążkiem ciasta. Wierzch i boki tortu, posmarować kremem śmietanowym, tort obsypać wiórkami kokosowymi, udekorować według własnego uznania.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Jestes napisz coś bedzie mi miło :)