Polityka prywatności

sobota, 14 grudnia 2013

Fasolka po bretońsku

Mój mąż uwielbia taką fasolkę, dlatego bardzo często ją robię


Fasolka po bretońsku








SKŁADNIKI:
fasola Jaś 250 g
koncentrat pomidorowy 1 słoiczek
kość wieprzowa 300 g
kiełbasa cienka 500 g
boczek wędzony 250 g
cebula 2 szt
majeranek do smaku
sól
pieprz
wegeta

PRZYGOTOWANIE:

Fasolę myjemy, moczymy dzień wcześniej.
Następnego dnia, gotujemy fasolę w tej samej wodzie co się moczyła.
Gdy zagotuję się fasola dodajemy opłukaną kość wieprzową i dalej gotujemy.
Boczek przesmażamy lekko na patelni, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, smażymy.
Podsmażony boczek i cebulę dodajemy do fasoli gotujemy.
Kiełbasę pokrojoną w kostkę podsmażyć i dodać do fasoli.
Gdy fasola jest miękka wyjmujemy kośći ,oddzielamy mięso od kości.
 Mięso dodać do fasolki.
Dodajemy koncentrat i przyprawy mieszamy gotując na wolnym ogniu. 
Część fasoli odejmujemy do innego garnka i rozgniatamy łyżką tak by powstała papka , dodajemy  ją do garnka, mieszamy.

3 komentarze:

  1. zjadłabym taką fasolkę, już nie pamiętam kiedy ją robiłam ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ulubione danie mojego męża. Dawno jej nie gotowałam. Zrobię mu niespodziankę :-)

    OdpowiedzUsuń

Jestes napisz coś bedzie mi miło :)