Mój mąż uwielbia taką fasolkę, dlatego bardzo często ją robię
Fasolka po bretońsku
SKŁADNIKI:
fasola Jaś 250 g
koncentrat pomidorowy 1 słoiczek
kość wieprzowa 300 g
kiełbasa cienka 500 g
boczek wędzony 250 g
cebula 2 szt
majeranek do smaku
sól
pieprz
wegeta
PRZYGOTOWANIE:
Fasolę myjemy, moczymy dzień wcześniej.
Następnego dnia, gotujemy fasolę w tej samej wodzie co się moczyła.
Gdy zagotuję się fasola dodajemy opłukaną kość wieprzową i dalej gotujemy.
Boczek przesmażamy lekko na patelni, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, smażymy.
Podsmażony boczek i cebulę dodajemy do fasoli gotujemy.
Kiełbasę pokrojoną w kostkę podsmażyć i dodać do fasoli.
Gdy fasola jest miękka wyjmujemy kośći ,oddzielamy mięso od kości.
Mięso dodać do fasolki.
Dodajemy koncentrat i przyprawy mieszamy gotując na wolnym ogniu.
Część fasoli odejmujemy do innego garnka i rozgniatamy łyżką tak by powstała papka , dodajemy ją do garnka, mieszamy.
konkretne danie na zimę:)
OdpowiedzUsuńzjadłabym taką fasolkę, już nie pamiętam kiedy ją robiłam ;)
OdpowiedzUsuńUlubione danie mojego męża. Dawno jej nie gotowałam. Zrobię mu niespodziankę :-)
OdpowiedzUsuń