Pyszny niezbyt słodki
Tort błękitna laguna
Biszkopt
mąka pszenna 1 szkl
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
woda zimna -4 łyżki
jajka 9 szt
mąka ziemniaczana 1 szkl.
cukier 1 szkl
ocet -1 łyżka
MASA BUDYNIOWA
mleko -2 szkl
cukier -4 łyżki
margaryna -210 g
mąka -5 łyżek
PIANKA
śnieżki 2 opak
mleko -1,5 szkl
galaretka niebieska -2 opak
woda -1 szkl
delicje jagodowe -1 opak
WIERZCH CIASTA
galaretki niebieskie -2 opak
woda -0,5 l
migdały tarte- 3 łyżki
PRZYGOTOWANIE
BISZKOPT
Białka ubić na sztywno.
Pod koniec ubijania dodać cukier ubijać.
Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia.
Do ubitej piany dodawać żółtka wymieszane z 4 łyżkami wody,octem i na końcu wsypać mąki, delikatnie wymieszać.
Ciasto przelać do wysmarowanej tłuszczem, samego spodu tortownicy, o wymiarach, 27 cm, włożyć do piekarnika,piec 35 minut w 180 stop.
MASA BUDYNIOWA
Zagotować 1,5 szkl. mleka z cukrem. Pozostałą szklankę mleka rozrobić z 5 łyżkami mąki i wlać na gotujące się mleko, zagotować, ostudzić masę budyniową. Margarynę rozetrzeć. Do margaryny dodawać po łyżce zimnego budyniu z mąki, miksować by powstała puszysta masa. Na samym końcu do masy dodać 3 łyżki stężałej galaretki, wymieszać
MASA PIANKOWA
Galaretki rozpuścić w 1 szkl wrzącej wody, dokładnie rozmieszać. Do miski wsypać śnieżki,zalać mlekiem,ubijać mikserem na sztywno. Do ubitej pianki stopniowo dodawać po łyżce lekko ściętej galaretki, cały czas ubijając.
WIERZCH CIASTA
Galaretki rozpuścić w 0,5 litra wrzącej wody, odstawić do stężenia.
PRZEKŁADANIE TORTU
Biszkopt upieczony i ostudzony, przekroić na 3 krążki.
Na pierwszy i drugi krążek biszkopta, wyłożyć masę budyniową, przykryć ostatnim krążkiem biszkopta.
Wyłożyć większą część pianki, na wierzch i boki tortu.
Na piance ułożyć delicje, i wyłożyć piankę.
Boki tortu obsypać migdałami.
Wierzch polać stężałą galaretką, tak by powstały ociekające sople.
Odstawić do lodówki do następnego dnia.
Niezwykle fantazyjny :)
OdpowiedzUsuń