Polityka prywatności

piątek, 8 sierpnia 2014

Ciasto jabłkowo- makowe

Takie ciasto można przygotować z różnymi owocami sezonowymi. Ja dziś przygotowałam oto takie proste i szybkie ciasto z jabłkami

Ciasto jabłkowo- makowe















SKŁADNIKI:
jabłka -1 kg
mak mielony sypany - 2 łyżki
mąka -2,5 szkl
cukier -3/4 szkl
jajka -6 szt
soda -1 łyżeczka
olej -3/4 szkl
proszek do pieczenia -1 łyżeczka
cukier puder do posypania ciasta
tłuszcz do formy
 PRZYGOTOWANIE:
Jabłka papierówki obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić na cząstki. Jajka ubić na pianę, dodać cukier, dalej ubijać na kogel mogel. Wymieszać mąkę z proszkiem i sodą, przesiać przez sito do masy jajecznej, wymieszać łyżką. Następnie mieszając masę, wlewając cienkim strumieniem olej, dodać mak, dokładnie wymieszać. Do ciasta wrzucić jabłka, wymieszać. Przelać ciasto do wysmarowanej tłuszczem blachy. Piec w lekko nagrzanym piekarniku do 35 minut w 180 stop. Ostudzone ciasto posypać cukrem pudrem.

6 komentarzy:

  1. Robię tez makowo jabłkowe ciasto,ale troszke inaczej

    OdpowiedzUsuń
  2. Zapraszam do akcji:
    http://durszlak.pl/akcje-kulinarne/jedz-polskie-jablka

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetne wilgotne letnie ciasto. Takie szybkie przepisy lubimy najbardziej !

    Pozdrawiamy serdecznie
    Tapenda

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale pyszna propozycja na deser do kawki :-)

    OdpowiedzUsuń

Jestes napisz coś bedzie mi miło :)