Kiedyś robiła je moja mama, teraz ja je robię i chyba nigdy mi się nie znudzą.
Kluski są przepyszne i żadne mięso nie zastąpi kiełbasy.
Kiełbasy nie trzeba doprawiać, bo ona jest już wystarczająco doprawiona, wystarczy zdjąć tylko osłonę z niej i ją zmielić.
Takie kluski też dobrze, a nawet lepiej smakują odsmażane następnego dnia.
Przygotowując ciasto ziemniaczane, muszę napisać tak, jeżeli ziemniaki są bardzo mączyste, to możemy dać nieco miej mąki, natomiast jeżeli by ciasto było rzadkie, musimy jej dosypać, ale nie za dużo bo kluski wyjdą twarde.
Kluski nadziewane kiełbasą
SKŁADNIKI na 4 osoby:
1 kg ugotowanych ziemniaków
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 szt jajko
sól szczypta
2 szklanki mąki pszennej + do podsypania
FARSZ
cebula - 2 szt
kiełbasa cienka - 350 g
tłuszcz
olej - 1 łyżka
Etapy przygotowania
Z kiełbasy zdjąć osłonę, zmielić w maszynce.
Cebulę obrać, pokroić w kostkę, zrumienić na tłuszczu.
Ziemniaki ostudzić, przecisnąć przez praskę.
Do ziemniaków dodać obie mąki, szczyptę soli i jajko, zagnieść ciasto.
Nożem odcinać krążki grubości 2 cm.
Spłaszczać je w dłoniach, na środku kłaść łyżką porcję kiełbasy.
Ciasto dokładnie zlepiać formując podłużne kluski.
Do garnka wlać wodę, dodać sól i olej, zagotować.
Kluski kłaść partiami do osolonej wrzącej wody.
Gotować 5 minut od wypłynięcia.
Kluski wyjmować łyżką cedzakową na talerze i posypać zrumienioną cebulką z tłuszczem.
Smacznego !
O takich jeszcze nigdy nie jadłam :-) wyglądają pysznie :-)
OdpowiedzUsuńSpróbuj zrobić Marzenko, są lepsze od klusek z mięsem :)
UsuńPysznie u Ciebie Danusiu, lubię takie dania
OdpowiedzUsuńZawsze możesz wpaść do mnie, na moje jedzonko :)
Usuńdzieki za pomysł jutro zrobie juz mam chetkę
OdpowiedzUsuńdziekuje za pomysł jutro zrobie juz mam chetkę mniam
OdpowiedzUsuńProszę zrobić bo są przepyszne :)
Usuńcoś wspaniałego na obiad sobotni :D
OdpowiedzUsuńKluski w każdej wersji są świetne.Przedstawiana tutaj bardzo mnie zainteresowała;) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńO, takiej wersji klusek jeszcze nie próbowałam
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Zapraszam do mnie
Bardzo smaczne, prosze spróbować:)
UsuńNiezwykły pomysł z tą kiełbasą.
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczny obiad, uwielbiam wszelkiego rodzaju kluseczki.
OdpowiedzUsuńOjej ale bym takie zjadła, wyglądają mega apetycznie!
OdpowiedzUsuńmysle ze sa pyszne jutro robie ha
OdpowiedzUsuń