Snikers
Najlepsze ciasto w moim domu.
Ciasto na zdjęciach zrobiono z podwójnych składników.
Składniki
ciasto
2 żółtka jajek
1 szt jajko
600 g mąka pszenna
1/2 szkl cukier
2 łyżki mleka
3 łyżki miodu
2 łyżeczki soda oczyszczona
200 g margaryny
cukier waniliowy 1 opak
polewa orzechowa
200 gramów orzechy włoskie posiekane:
90 g margaryna
4 łyżki cukier
2 łyżki miodu
masa budyniowa
budyń śmietankowy 1 opak
1 łyżka mąka ziemniaczana
700 ml mleko
dodatkowo:
1 puszka masa kajmakowa
Przygotowanie
CIASTO
Mąkę wymieszać z sodą i posiekać z margaryną. Dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto. Podzielić je na 3 części.
Polewa orzechowa
Wszystkie składniki polewy orzechowej włożyć do rondla i zagotować.
Trzy identyczne blaszki, wysmarować margaryną i wyłożyć papierem do pieczenia, wylepić cienko ciastem. Na jedną część ciasta wylać gorącą polewę orzechową i upiec z pozostałymi w temp. 180 stopni C, przez około 10 minut każdy, pieczemy ciasto na złoty kolor.
Masa budyniowa
Szklankę mleka odlać, dodać mąkę ziemniaczaną i proszek budyniowy, wymieszać.
Pozostałe mleko zagotować w garnku na gotujące się mleko wlać rozmieszany proszek budyniowy, mieszając doprowadzić do zagotowania i zgęstnienia budyniu, gorący budyń wyłożyć na upieczony placek.
Składanie ciasta
1.ciasto
2.krem budyniowy
3.ciasto
4.masa krówkowa
5.nakryć plackiem z polewą orzechową.
Takie ciach lubię :)
OdpowiedzUsuń