Zupa gołąbkowa
Na chłodne dni polecam, szybką i prostą w wykonaniu zupę gołąbkową.
Pierwszy raz zrobiłam zupę i na pewno nie ostatni.
Składniki :
mięso mielone - 600 g
kapusta pekińska - 1 główka
ryż - 100 g
słoiczek koncentratu pomidorowego
tłuszcz do smażenia
cebula - 1 szt
marchewka - 2 szt
pietruszka - 1 szt
seler - kawałek
por - kawałek
bulion - 1,5 l
Przyprawy:
majeranek
sól i pieprz
ziele angielskie
liść laurowy
Dodatkowo:
mąka ziemniaczana - 1/2 łyżki
natka pietruszki
Sposób przygotowania:
Mięso mielone przesmażyć na tłuszczu.
Cebulę obrać, pokroić w kostkę, dodać do mięsa, podsmażyć.
Warzywa obrać, opłukać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach, pora pokroić w półplasterki,
kapustę pokroić w paski.
Do garnka wlać bulion, dodać mięso, warzywa i przyprawy, gotować kilka minut.
Następnie wsypać ryż, gdy będzie już miękki dodać koncentrat pomidorowy.
Mąkę ziemniaczaną rozmieszać z łyżką zimnej wody, wlać do zupy, mieszając doprowadzić do zagotowania.
Doprawić solą i pieprzem do smaku.
Zupę podawać posypaną natką pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Jestes napisz coś bedzie mi miło :)