środa, 11 listopada 2020

Zupa gołąbkowa

                                                                  Zupa gołąbkowa



Na chłodne dni polecam, szybką i prostą w wykonaniu zupę gołąbkową.

Pierwszy raz zrobiłam zupę i na pewno nie ostatni.

Składniki :

mięso mielone - 600 g

kapusta pekińska - 1 główka

ryż - 100 g

 słoiczek koncentratu pomidorowego

tłuszcz do smażenia

cebula - 1 szt

marchewka - 2 szt

pietruszka - 1 szt

seler - kawałek

por - kawałek

bulion - 1,5 l

Przyprawy:

majeranek

sól i pieprz

ziele angielskie

liść laurowy

Dodatkowo:

mąka ziemniaczana - 1/2 łyżki

natka pietruszki

Sposób przygotowania:
Mięso mielone przesmażyć na tłuszczu.
Cebulę obrać, pokroić w kostkę, dodać do mięsa, podsmażyć.
Warzywa obrać, opłukać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach, pora pokroić w półplasterki,
kapustę pokroić w paski.
Do garnka wlać bulion, dodać mięso, warzywa i przyprawy, gotować kilka minut.
Następnie wsypać ryż, gdy będzie już miękki dodać koncentrat pomidorowy.
Mąkę ziemniaczaną rozmieszać z łyżką zimnej wody, wlać do zupy, mieszając doprowadzić do zagotowania.
Doprawić solą i pieprzem do smaku.
Zupę podawać posypaną natką pietruszki.

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Jestes napisz coś bedzie mi miło :)