Kruche babeczki z kremem i pistacjami
Składniki na 14 babeczek
Ciasto:
mąka - 1 szkl
masło - 100 g
żółtko jajka - 1 szt
cukier puder - 4 płaskie łyżki.
Krem :
śmietana 36% - 250 ml
masa krówkowa - 200 g
Dodatkowo:
tłuszcz do wysmarowania foremek
Przygotowanie
Ciasto:
Mąkę przesiać na stolnicę.
Zrobić dołeczek.
Dodać pokrojone na kawałki zimne masło, cukier i żółtko.
Zagnieść szybko ciasto.
Ciasto przełożyć do foliowego woreczka, odstawić do lodówki na godzinę.
Przy użyciu pędzelka wysmarować tłuszczem foremki.
Schłodzonym ciastem wylepić foremki na babeczki.
Piec w nagrzanym piekarniku w temp. 190 stop, przez ok. 15 minut.
Upieczone i ostudzone babeczki wyjąć z foremek.
Krem:
Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno, dodając po łyżce masy krówkowej, mieszając na wolnych obrotach.
Gotowym kremem przy użyciu rękawa cukierniczego wypełnić babeczki.
Wierzch babeczek posypać posiekanymi pistacjami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Jestes napisz coś bedzie mi miło :)