Sernik piernikowy
Przepyszny sernik na świąteczny stół lub inne okazje.
Ciasto :
mąka - 2 i 1/2 szkl
przyprawa do piernika - 1 łyżka
kakao - 3 łyżki
żółtka - 4 szt
cukier - 1/2 szkl
proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
masło lub margaryna - 250 g
Masa serowa :
ser biały w kostce - 1,5 kg
jajka - 7 szt
budynie śmietankowe - 2 opak
cukier - 1 i 3/4 szkl
masło - 145 g
Dodatkowo :
tłuszcz do smarowania blachy
Ciasto:
Na stolnicę wysypać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia.
Dodać zimne pokrojone na kawałki masło i pozostałe składniki wymieszać nożem, zagnieść szybko ciasto.
Pozostałe białka jaj z ciasta odstawić do lodówki, możemy je wykorzystać,
do czego innego np. bezy.
Podzielić ciasto na dwie części mniejszą i większą.
Mniejszą część ciasta, włożyć do torebki foliowej i odłożyć do lodówki.
Blachę o wymiarach (25 × 36) wysmarować tłuszczem, wyłożyć większą część ciasta.
Masa serowa:
Ser zemleć trzykrotnie w maszynce.
Białka oddzielić od żółtek.
Do miski dodać masło, dodać żółtka i cukier, ucierać razem kilka minut następnie dodawać po łyżce sera, cały czas ucierać na końcu wsypać proszek budyniowy, dobrze wymieszać.
Białka jaj ubić na sztywną pianę dodać do sera wymieszać delikatnie szpatułką.
Wyłożyć masę serową na ciasto wyrównać powierzchnie.
Pozostałą część ciasta zetrzeć na tarce o dużych oczkach na masę serową.
Wstawić sernik do nagrzanego piekarnika do 180 stop i piec przez godzinę.
Upieczony sernik zostawić w piekarniku do ostygnięcia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Jestes napisz coś bedzie mi miło :)