Pyszne ciasto na każdą okazję.
Domownicy uwielbiają ciasta z karmelem, więc ja postanowiłam upiec sernik z masą krówka.
Przepis dostałam od znajomej :)
Sernik krówkowy
Składniki
Kruche ciasto:
żółtka jaj - 2 szt
margaryna - 1/2 kost
cukier - 3 łyżki
mąka - 1,5 szkl
proszek do pieczenia - 0,5 łyżeczki
kakao - 3 łyżeczki
tłuszcz do formy
MASA SEROWA
ser biały w kostkach - 750 g
jajka - 4 szt
masa krówka - 1 puszka
mąka ziemniaczana - 1 łyżka szczuba
masło - 100 g
Sposób przygotowania
Kruche ciasto:
Do miski pokroić na kawałki margarynę, dodać żółtka jaj, cukier, kakao i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia
Zagnieść kruche ciasto, wyłożyć do wysmarowanej tłuszczem tortownicy o średnicy 26 cm.
MASA SEROWA
Masło utrzeć , dodając po łyżce masy krówka.
Następnie do utartej masy dodawać po łyżce białego trzykrotnie zmielonego sera, dalej ucierać.
Wybić jajka do masy, zmiksować, dodać mąkę ziemniaczaną, wymieszać.
Wyłożyć masę serową na ciasto.
Wstawić ciasto do piekarnika, piec 65 minut w 170stop.
Sernik można posypać cukrem pudrem.
Polityka prywatności
▼
wtorek, 28 kwietnia 2015
poniedziałek, 27 kwietnia 2015
Sałatka z rukoli , kurczaka i orzeszków ziemnych
Pyszna i pożywna sałatka na kolację z prażonymi orzeszkami ziemnymi, firmy KRESTO
Sałatka z rukoli , kurczaka i orzeszków ziemnych
Składniki :
rukola - 4 garście
papryka żółta - 1 szt
papryka czerwona - 1 szt
filety z kurczaka - 1 szt podwójna
przyprawa kebab- gyros - 2 łyżki
tłuszcz do smażenia
orzeszki ziemne prażone, solone - 3 łyżki
Sos:
5 łyżek oliwy z oliwek
sól, pieprz
1 łyżeczkę musztardy
2 łyżki octu balsamicznego
Przygotowanie:
Papryki umyć, osączyć, wydrążyć gniazda naienne, pokroić w paski.
Mięso umyć, osuszyć, pokroić w paski, wymieszać z przyprawą kebab- gyros, przesmażyć na tłuszczu.
Rukolę opłukać, osączyć na sicie.
Połączyć mięso z rukolą i papryką, wymieszać.
Sos:
Wymieszać oliwę z musztardą i octem balsamicznym, doprawić solą i pieprzem.
Sałatkę polać sosem, posypać orzeszkami ziemnymi.
niedziela, 26 kwietnia 2015
Roladki krucho-drożdżowe z sezamem
Dalsze testowanie produktu sezam firmy Kresto
Dziś zostały przygotowane roladki krucho drożdżowe z nutellą śliwkową, posypane sezamem.
Zapraszam również na stronę Świadome odżywianie.
Roladki krucho-drożdżowe z sezamem
Składniki:
125 g masło
0,5 kg mąki
125 g smalec
1,5 łyżki kwaśnej śmietany
jajka -2 szt
drożdże -2,5 dag
cukier kryształ- 1 łyżeczka
szczypta soli
nutella śliwkowa
sezam do posypania
białko do posmarowania
PRZYGOTOWANIE:
Do miski pokruszyć drożdże, dodać cukier, śmietanę i 1 łyżkę mąki, zmiksować mikserem, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Następnie na stolnicę wysypać mąkę, dodać szczyptę soli, masło i smalec, posiekać.
Wybić jajka, dodać rozczyn, zagnieść ciasto, wyrobić, pokroić na kawałki.
Rozwałkować ciasto, posmarować nutellą, zwinąć w roladę.
Pokroić roladę na skos, jak kopytka.
Wyłożyć roladki na posmarowaną tłuszczem blachę.
Posmarować roladki roztrzepanym białkiem, posypać sezamem.
Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stop. piec przez 25 minut.
Dziś zostały przygotowane roladki krucho drożdżowe z nutellą śliwkową, posypane sezamem.
Zapraszam również na stronę Świadome odżywianie.
Roladki krucho-drożdżowe z sezamem
Składniki:
125 g masło
0,5 kg mąki
125 g smalec
1,5 łyżki kwaśnej śmietany
jajka -2 szt
drożdże -2,5 dag
cukier kryształ- 1 łyżeczka
szczypta soli
nutella śliwkowa
sezam do posypania
białko do posmarowania
PRZYGOTOWANIE:
Do miski pokruszyć drożdże, dodać cukier, śmietanę i 1 łyżkę mąki, zmiksować mikserem, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Następnie na stolnicę wysypać mąkę, dodać szczyptę soli, masło i smalec, posiekać.
Wybić jajka, dodać rozczyn, zagnieść ciasto, wyrobić, pokroić na kawałki.
Rozwałkować ciasto, posmarować nutellą, zwinąć w roladę.
Pokroić roladę na skos, jak kopytka.
Wyłożyć roladki na posmarowaną tłuszczem blachę.
Posmarować roladki roztrzepanym białkiem, posypać sezamem.
Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stop. piec przez 25 minut.
Sałatka z rukolą kurczakiem i słonecznikiem
Wyśmienita sałatka z kurczakiem i rukolą na kolacje.
Sałatka z rukolą kurczakiem i słonecznikiem
Składniki:
piersi z kurczaka - 1 szt podwójna
ogórek zielony - 1 szt
papryka czerwona - 0,5 szt
papryka żółta - 0,5 szt
rukola - 3 garście
słonecznik - 2 łyżki
przyprawa do kurczaka - 1 łyżka
tłuszcz do smażenia
SOS
oliwa z oliwek - 4 łyżki
sok z cytryny - 1 łyżka
sól
czosnek - 1 ząbek
Sposób przygotowania:
Rukolę umyć, osączyć na sicie, przełożyć do miski.
Piersi z kurczaka umyć, osuszyć, pokroić w słupki, wymieszać z przyprawą do kurczaka, odstawić na 30 minut.
Następnie usmażyć na tłuszczu, ostudzić.
Papryki umyć, osączyć, wydrążyć gniazda nasienne, pokroić w grubsze paski.
Ogórka obrać, pokroić w słupki.
Kurczaka, ogórka i papryki dodać do rukoli, wymieszać.
Sos: do słoiczka wlać oliwę, dodać sok z cytryny i przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, dokładnie wymieszać.
Przełożyć sałatkę na talerz lub do salaterki, polać sosem, posypać słonecznikiem.
Smacznego !
Sałatka z rukolą kurczakiem i słonecznikiem
Składniki:
piersi z kurczaka - 1 szt podwójna
ogórek zielony - 1 szt
papryka czerwona - 0,5 szt
papryka żółta - 0,5 szt
rukola - 3 garście
słonecznik - 2 łyżki
przyprawa do kurczaka - 1 łyżka
tłuszcz do smażenia
SOS
oliwa z oliwek - 4 łyżki
sok z cytryny - 1 łyżka
sól
czosnek - 1 ząbek
Sposób przygotowania:
Rukolę umyć, osączyć na sicie, przełożyć do miski.
Piersi z kurczaka umyć, osuszyć, pokroić w słupki, wymieszać z przyprawą do kurczaka, odstawić na 30 minut.
Następnie usmażyć na tłuszczu, ostudzić.
Papryki umyć, osączyć, wydrążyć gniazda nasienne, pokroić w grubsze paski.
Ogórka obrać, pokroić w słupki.
Kurczaka, ogórka i papryki dodać do rukoli, wymieszać.
Sos: do słoiczka wlać oliwę, dodać sok z cytryny i przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, dokładnie wymieszać.
Przełożyć sałatkę na talerz lub do salaterki, polać sosem, posypać słonecznikiem.
Smacznego !
piątek, 24 kwietnia 2015
Faszerowane skrzydełka w cieście naleśnikowym
Pyszne skrzydełka faszerowane, na każdy dzień i od święta.
Faszerowane skrzydełka w cieście naleśnikowym
Składniki:
Farsz
skrzydełka z kurczaka - 4 szt
papryka czerwona - 8 słupków
ogórki korniszony - 8 słupków
ser żółty - 8 słupków
przyprawa do kurczaka
tłuszcz do smażenia
Ciasto naleśnikowe:
jajko - 1 szt
mąka - 50 g
woda - 40 ml
mleko - 50 ml
sól- szczypta
papryka ostra- szczypta
Sposób przygotowania:
Skrzydełka umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym.
Usunąć kości ze skrzydełek.
W środku i na zewnątrz skrzydełka, dobrze obsypać przyprawą do kurczaka, odstawić w chłodne miejsce na całą noc.
Następnie faszerować skrzydełka serem, papryką i ogórkiem.
Do każdego skrzydełka wkładać po 2 słupki sera, papryki i ogórka, spiąć skrzydełka wykałaczkami.
Ciasto naleśnikowe:
Wszystkie składniki przełożyć do miski, zmiksować.
Ciasto powinno mieć konsystencję śmietany.
Zanurzać skrzydełka w cieście naleśnikowym, smażyć na tłuszczu przez kilka minut, na złoty kolor. Podawać skrzydełka zaraz po przygotowaniu.
Faszerowane skrzydełka w cieście naleśnikowym
Składniki:
Farsz
skrzydełka z kurczaka - 4 szt
papryka czerwona - 8 słupków
ogórki korniszony - 8 słupków
ser żółty - 8 słupków
przyprawa do kurczaka
tłuszcz do smażenia
Ciasto naleśnikowe:
jajko - 1 szt
mąka - 50 g
woda - 40 ml
mleko - 50 ml
sól- szczypta
papryka ostra- szczypta
Sposób przygotowania:
Skrzydełka umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym.
Usunąć kości ze skrzydełek.
W środku i na zewnątrz skrzydełka, dobrze obsypać przyprawą do kurczaka, odstawić w chłodne miejsce na całą noc.
Następnie faszerować skrzydełka serem, papryką i ogórkiem.
Do każdego skrzydełka wkładać po 2 słupki sera, papryki i ogórka, spiąć skrzydełka wykałaczkami.
Ciasto naleśnikowe:
Wszystkie składniki przełożyć do miski, zmiksować.
Ciasto powinno mieć konsystencję śmietany.
Zanurzać skrzydełka w cieście naleśnikowym, smażyć na tłuszczu przez kilka minut, na złoty kolor. Podawać skrzydełka zaraz po przygotowaniu.
wtorek, 21 kwietnia 2015
Sałatka makaronowa z kurczakiem
Prosta i szybka sałatka w przygotowaniu.
Zamiast pora , możemy dodać do sałatki pokrojonego szczypiorku.
Sałatka makaronowa z kurczakiem
SKŁADNIKI:
makaron muszelki - 250 g
por - 0,5 szt
kukurydza - 1 puszka
papryka - 1 szt
filety z kurczaka - 1 szt podwójna
przyprawa do kurczaka
sól i pieprz
majonez - 4 łyżki
tłuszcz
Sposób przygotowania:
Makaron ugotować al-dente w osolonej wodzie, ostudzić.
Filety umyć, osuszyć recznikiem papierowym, pokroić w kostkę.
Mięso wymieszać z przyprawą do kurczaka, usmażyć na tłuszczu, ostudzić.
Pora umyć, osączyć, pokroić w piórka.
Paprykę opłukać, osączyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę.
Kukurydzę odlać z zalewy, odsączyć na sicie.
Połączyć wszystkie składniki sałatki, wymieszać z majonezem, doprawić do smaku solą i pieprzem.
Zamiast pora , możemy dodać do sałatki pokrojonego szczypiorku.
Sałatka makaronowa z kurczakiem
SKŁADNIKI:
makaron muszelki - 250 g
por - 0,5 szt
kukurydza - 1 puszka
papryka - 1 szt
filety z kurczaka - 1 szt podwójna
przyprawa do kurczaka
sól i pieprz
majonez - 4 łyżki
tłuszcz
Sposób przygotowania:
Makaron ugotować al-dente w osolonej wodzie, ostudzić.
Filety umyć, osuszyć recznikiem papierowym, pokroić w kostkę.
Mięso wymieszać z przyprawą do kurczaka, usmażyć na tłuszczu, ostudzić.
Pora umyć, osączyć, pokroić w piórka.
Paprykę opłukać, osączyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę.
Kukurydzę odlać z zalewy, odsączyć na sicie.
Połączyć wszystkie składniki sałatki, wymieszać z majonezem, doprawić do smaku solą i pieprzem.
poniedziałek, 20 kwietnia 2015
Sałatka z ananasa i słonecznika
Dalsze testowanie smacznych produktów firmy Kresto.
Dziś postanowiłam przetestować słonecznik i ananasy w puszce, polecam produkty tej firmy bo naprawdę są przepyszne :)Świadome odżywianie.
Sałatka z ananasa i słonecznika
Składniki :
ser żółty - 250 g
ananasy - 1 puszka
kukurydza - 1 puszka
słonecznik - 1 szkl
majonez - 3 łyżki
sól i pieprz
szczypiorek pokrojony - 2 łyżki
PRZYGOTOWANIE:
Ser żółty pokroić w kostkę.
Ananasy odlać z syropu, odsączyć na sicie, pokroić w kostkę.
Kukurydzę odlać z zalewy, dodać do ananasa.
Połączyć składniki sałatki, wymieszać z majonezem, doprawić do smaku solą i pieprzem.
Smacznego !
Dziś postanowiłam przetestować słonecznik i ananasy w puszce, polecam produkty tej firmy bo naprawdę są przepyszne :)Świadome odżywianie.
Sałatka z ananasa i słonecznika
Składniki :
ser żółty - 250 g
ananasy - 1 puszka
kukurydza - 1 puszka
słonecznik - 1 szkl
majonez - 3 łyżki
sól i pieprz
szczypiorek pokrojony - 2 łyżki
PRZYGOTOWANIE:
Ser żółty pokroić w kostkę.
Ananasy odlać z syropu, odsączyć na sicie, pokroić w kostkę.
Kukurydzę odlać z zalewy, dodać do ananasa.
Połączyć składniki sałatki, wymieszać z majonezem, doprawić do smaku solą i pieprzem.
Smacznego !
sobota, 18 kwietnia 2015
Rolada serowa z napisem przyślij przepis
Delikatna i puszysta rolada do kawki z serem
Rolada serowa z napisem przyślij przepis
SKŁADNIKI:
CIASTO
jajka - 5 szt
cukier - 5 łyżek
mąka - 5 łyżek
proszek do pieczenia - 0,5 łyżeczki
kakao - 1 łyżka
MASA SEROWA
ser biały - 1 kostka (250 g)
cukier - 3 łyżki
śmietana kremówka - 250 ml
żelatyna - 1 łyżeczka
DODATKOWO
pomarańcze - 0,5 szt
kiwi - 1 szt
PRZYGOTOWANIE:
BISZKOPT
Białka ubić z cukrem na sztywną pianę, następnie dodawać po jednym żółtku, cały czas ubijać.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia , przesiać do piany, delikatnie wymieszać.
Blaszkę o wym. 39x40 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wysmarować tłuszczem.
Odłożyć 4 łyżki ciasta białego, przełożyć do szprycy i na papierze napisać przyślij przepis.
Włożyć blaszkę z ciastem do nagrzanego do 175 stop.piekarnika, piec 3 minuty.
Następnie dodać kakao do ciasta, wymieszać, wylać na białe napisy.
Piec w 180 stop, przez około 20 minut.
Upieczone wyłożyć ciasto na ściereczkę, zdjąc papier i zrolować , odstawić do ostudzenia.
MASA SEROWA
Do blendera włożyć biały ser, dodać cukier i śmietanę, zmiksować, przelać do miski.
Zelatynę rozpuścić w 5 łyżkach gotowanej wody, wymieszać, ostudzić, dodać do masy, zmiksować. Kiwi obrać, pokroić na plastry, pomarańcze na półplastry.
Masę serową wyłożyć na ciasto, na masie ułożyć owoce.
Zwinąć ciasto w roladę, następnie zawinąc w papier i odstawić do lodówki.
Rolada serowa z napisem przyślij przepis
SKŁADNIKI:
CIASTO
jajka - 5 szt
cukier - 5 łyżek
mąka - 5 łyżek
proszek do pieczenia - 0,5 łyżeczki
kakao - 1 łyżka
MASA SEROWA
ser biały - 1 kostka (250 g)
cukier - 3 łyżki
śmietana kremówka - 250 ml
żelatyna - 1 łyżeczka
DODATKOWO
pomarańcze - 0,5 szt
kiwi - 1 szt
PRZYGOTOWANIE:
BISZKOPT
Białka ubić z cukrem na sztywną pianę, następnie dodawać po jednym żółtku, cały czas ubijać.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia , przesiać do piany, delikatnie wymieszać.
Blaszkę o wym. 39x40 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wysmarować tłuszczem.
Odłożyć 4 łyżki ciasta białego, przełożyć do szprycy i na papierze napisać przyślij przepis.
Włożyć blaszkę z ciastem do nagrzanego do 175 stop.piekarnika, piec 3 minuty.
Następnie dodać kakao do ciasta, wymieszać, wylać na białe napisy.
Piec w 180 stop, przez około 20 minut.
Upieczone wyłożyć ciasto na ściereczkę, zdjąc papier i zrolować , odstawić do ostudzenia.
MASA SEROWA
Do blendera włożyć biały ser, dodać cukier i śmietanę, zmiksować, przelać do miski.
Zelatynę rozpuścić w 5 łyżkach gotowanej wody, wymieszać, ostudzić, dodać do masy, zmiksować. Kiwi obrać, pokroić na plastry, pomarańcze na półplastry.
Masę serową wyłożyć na ciasto, na masie ułożyć owoce.
Zwinąć ciasto w roladę, następnie zawinąc w papier i odstawić do lodówki.
czwartek, 2 kwietnia 2015
Babka Wielkanocna
Dziś zapraszam na bardzo smaczną babkę z makiem który otrzymałam od firmy Back Mit
Babka Wielkanocna
Składniki;
jajka - 5 szt
mak mielony - 3 łyżki
proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
mąka pszenna - 15 dag
mąka ziemniaczana - 15 dag
margaryna - 250 g
cukier - 3/4 szkl
tłuszcz do formy
Przygotowanie :
Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia.
Jajka wybić do miski, ubić na parze na puszystą masę.
Podczas ubijania dodać cukier, ubijać do gęstości masy.
Zdjąć miskę z pary, dodawać po łyżce margaryny, ucierać.
Następnie przesiać mąki, dodać mak, wymieszać.
Wysmarować formę tłuszczem, wylać ciasto do formy.
Piec w nagrzanym piekarniku ok.45 minut w 180 stop.
Najlepiej sprawdzić patyczkiem, jak jest suchy to babka upieczona.
Smacznego !
środa, 1 kwietnia 2015
Żur Wielkanocny
Pyszny żurek na codzień i od święta
Żur Wielkanocny
SKŁADNIKI:
biała kiełbasa -4 porcje
grzybek suszony -1 szt
cebula mała -1 szt
żur -2 szkl
sól czosnkowa
sól
pieprz
chrzan tarty -1,5 łyżki
majeranek
śmietana -140 ml
jajka -2 szt ugotowane na twardo
woda -2 szkl
PRZYGOTOWANIE:
Cebulę obrać, przekroić na pół, opiec nad płomykiem z każdej strony na złoty kolor.
Grzybka wymoczyć, przełożyć razem z cebulą do garnka, zalać wodą, zagotować.
Następnie dodać białą kiełbasę, gotować na wolnym ogniu przez ok.20 minut.
Po tym czasie wyjąć kiełbasę, wlać żur, dodać przyprawy i tarty chrzan, gotować następne 15 minut. Śmietanę rozmieszać ciepłym żurem, wlać do żurku, zagotować.
Żur podawać z jajkiem i kiełbasą.
Żur Wielkanocny
SKŁADNIKI:
biała kiełbasa -4 porcje
grzybek suszony -1 szt
cebula mała -1 szt
żur -2 szkl
sól czosnkowa
sól
pieprz
chrzan tarty -1,5 łyżki
majeranek
śmietana -140 ml
jajka -2 szt ugotowane na twardo
woda -2 szkl
PRZYGOTOWANIE:
Cebulę obrać, przekroić na pół, opiec nad płomykiem z każdej strony na złoty kolor.
Grzybka wymoczyć, przełożyć razem z cebulą do garnka, zalać wodą, zagotować.
Następnie dodać białą kiełbasę, gotować na wolnym ogniu przez ok.20 minut.
Po tym czasie wyjąć kiełbasę, wlać żur, dodać przyprawy i tarty chrzan, gotować następne 15 minut. Śmietanę rozmieszać ciepłym żurem, wlać do żurku, zagotować.
Żur podawać z jajkiem i kiełbasą.