Pyszna sałatka z kurczakiem i fasolą
Sałatka z kurczaka i fasoli
SKŁADNIKI:
piersi z kurczaka -1 podwójne
ryż -1 saszetka
ogórki kwaszone -2 szt
fasola czerwona -1 puszka
kukurydza -1 puszka
cebula czosnkowa -1 szt
sól i pieprz
wegeta -1 łyżka
majonez -3 łyżki
papryka czerwona -0,5 szt
PRZYGOTOWANIE:
Pierś kurczaka ugotować w wodzie z wegetą, ostudzić.
Pokroić piersi w grubszą kostkę.
Ogórki i cebulę pokroić w kostkę.
Ryż ugotować w osolonej wodzie i odcedzić.
Paprykę oczyścić z nasion, pokroić w kostkę.
Kukurydzę i fasolę odlać z zalewy osączyć na sicie.
Wszystkie składniki sałatki wymieszać z majonezem, doprawić do smaku solą i pieprzem.
Sałatkę przełożyć do salaterki.
Polityka prywatności
▼
niedziela, 30 listopada 2014
piątek, 28 listopada 2014
Pysio
Pyszne ciasto do kawy
Pysio
SKŁADNIKI:
jajka 6 szt
mąka 1 szklanka
mąka ziemniaczana 1 łyżka
ocet 1 łyżka
cukier 1/2 szklanki
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
KREM
sok zielony pysio 4 szklanki
budyń waniliowy 3 opakowania
cukier 0,5 szklanki
śmietana 30% 2 szklanki
żelatyna 4 łyżeczki
wiórki kokosowe 1 opakowanie
PRZYGOTOWANIE:
BISZKOPT
Białka oddzielić od żółtek
Ubić białka z cukrem na sztywno, do ubitej piany dodawać po trochu żółtka,ocet i na końcu mąkę ziemniaczaną, mąkę tortową wymieszaną z proszkiem do pieczenia, delikatnie mieszając.
Piec 25 minut w 180 stop. na dużej blasze.
KREM
Proszek budyniowy rozmieszać w 2 szkl soku.
Pozostały sok zagotować z cukrem, wlać rozrobiony budyń.
Gotować aż zgęstnieje.
Żelatynę namoczyć, gdy napęcznieje rozpuścić, podgrzewając.
Śmietankę ubić, połączyć z żelatyną.
Ciasto przekroić na 3 placki, spodni placek posmarować gorącym budyniem, przykryć drugim biszkoptem, lekko docisnąć, wierzch i boki posmarować bitą śmietaną.
Posypać wiórkami kokosowymi.
Wstawić do lodówki na 3 godz.
Pysio
SKŁADNIKI:
jajka 6 szt
mąka 1 szklanka
mąka ziemniaczana 1 łyżka
ocet 1 łyżka
cukier 1/2 szklanki
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
KREM
sok zielony pysio 4 szklanki
budyń waniliowy 3 opakowania
cukier 0,5 szklanki
śmietana 30% 2 szklanki
żelatyna 4 łyżeczki
wiórki kokosowe 1 opakowanie
PRZYGOTOWANIE:
BISZKOPT
Białka oddzielić od żółtek
Ubić białka z cukrem na sztywno, do ubitej piany dodawać po trochu żółtka,ocet i na końcu mąkę ziemniaczaną, mąkę tortową wymieszaną z proszkiem do pieczenia, delikatnie mieszając.
Piec 25 minut w 180 stop. na dużej blasze.
KREM
Proszek budyniowy rozmieszać w 2 szkl soku.
Pozostały sok zagotować z cukrem, wlać rozrobiony budyń.
Gotować aż zgęstnieje.
Żelatynę namoczyć, gdy napęcznieje rozpuścić, podgrzewając.
Śmietankę ubić, połączyć z żelatyną.
Ciasto przekroić na 3 placki, spodni placek posmarować gorącym budyniem, przykryć drugim biszkoptem, lekko docisnąć, wierzch i boki posmarować bitą śmietaną.
Posypać wiórkami kokosowymi.
Wstawić do lodówki na 3 godz.
czwartek, 27 listopada 2014
Roladki rybne z warzywami na patelnię
Roladki rybne z warzywami z patelni, czemu nie, są bardzo smaczne i efektownie wyglądają, a podane z ziemniakami smakują rewelacyjnie.
Warzywka otrzymane od Firmy IGLOTEX za które bardzo dziękuję.
Roladki rybne z warzywami na patelnię
SKŁADNIKI:
warzywa na patelnię, po polsku - 450 g ( IGLOTEX)
filety rybne panga - 5 szt
sól i pieprz
tłuszcz do smażenia
PRZYGOTOWANIE:
Filety rybne rozmrozić, osuszyć ręcznikiem papierowym.
Rybę oprószyć solą i pieprzem.
Na patelnię wlać 2 łyżki oleju, rozgrzać tłuszcz, wrzucić warzywa na patelnię, podsmażyć. Podsmażone warzywa ostudzić.
Na filetach rybnych układać warzywa i zwijać ryby w roladki, spiąć roladki wykałaczkami.
Wierzch oprószyć solą i pieprzem, smażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na rumiano.
Następnie zmniejszyć ogień i smażyć na wolnym ogniu, aby ryba w środku się usmażyła.
Podawać rybę z ryżem lub ziemniakami.
Warzywka otrzymane od Firmy IGLOTEX za które bardzo dziękuję.
Roladki rybne z warzywami na patelnię
SKŁADNIKI:
warzywa na patelnię, po polsku - 450 g ( IGLOTEX)
filety rybne panga - 5 szt
sól i pieprz
tłuszcz do smażenia
PRZYGOTOWANIE:
Filety rybne rozmrozić, osuszyć ręcznikiem papierowym.
Rybę oprószyć solą i pieprzem.
Na patelnię wlać 2 łyżki oleju, rozgrzać tłuszcz, wrzucić warzywa na patelnię, podsmażyć. Podsmażone warzywa ostudzić.
Na filetach rybnych układać warzywa i zwijać ryby w roladki, spiąć roladki wykałaczkami.
Wierzch oprószyć solą i pieprzem, smażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na rumiano.
Następnie zmniejszyć ogień i smażyć na wolnym ogniu, aby ryba w środku się usmażyła.
Podawać rybę z ryżem lub ziemniakami.
wtorek, 25 listopada 2014
Sałatka z kurczakiem i pomidorkami
Pyszna sałatka z rukolą kurczakiem i pomidorkami.
Ja bardzo lubię rukolę, a gdy dodałam kurczaka i pomidorki, to była rewelacyjna sałatka
Sałatka z kurczakiem i pomidorkami
SKŁADNIKI:
pomidorki koktajlowe - 4 szt ( u mnie normalne )
pierś z kurczaka - 1 podwójna
sałata rukola - 200 g
przyprawa do gyrosa
tłuszcz do smażenia
SOS
sos sałatkowy francuski winegret
oliwa z oliwek
PRZYGOTOWANIE:
Rukolę opłukać, osączyć na sicie.
Pierś z kurczaka umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym.
Pokroić mięso w paski, posypać przyprawą, wymieszać, odstawić na godzinę.
Po tym czasie mięso usmażyć na tłuszczu.
Pomidory umyć, osączyć, pokroić na ćwiartki.
Sałatę przełożyć do salaterki, na sałacie ułożyć pomidorki i kurczaka.
SOS
Sos przygotować według przepisu na opakowaniu.
Przed podaniem polać sałatkę sosem.
Ja bardzo lubię rukolę, a gdy dodałam kurczaka i pomidorki, to była rewelacyjna sałatka
Sałatka z kurczakiem i pomidorkami
SKŁADNIKI:
pomidorki koktajlowe - 4 szt ( u mnie normalne )
pierś z kurczaka - 1 podwójna
sałata rukola - 200 g
przyprawa do gyrosa
tłuszcz do smażenia
SOS
sos sałatkowy francuski winegret
oliwa z oliwek
PRZYGOTOWANIE:
Rukolę opłukać, osączyć na sicie.
Pierś z kurczaka umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym.
Pokroić mięso w paski, posypać przyprawą, wymieszać, odstawić na godzinę.
Po tym czasie mięso usmażyć na tłuszczu.
Pomidory umyć, osączyć, pokroić na ćwiartki.
Sałatę przełożyć do salaterki, na sałacie ułożyć pomidorki i kurczaka.
SOS
Sos przygotować według przepisu na opakowaniu.
Przed podaniem polać sałatkę sosem.
poniedziałek, 24 listopada 2014
Kurczak z warzywami na ryżu
Właśnie otrzymałam od firmy IGLOTEX warzywa na patelnie orientalne i postanowiłam zrobić kurczaka z warzywami na ryżu.
Firma Iglotex ma bardzo dobre i smaczne produkty.
Polecam ich produkty, z czystym sumieniem.
A ja ślicznie dziękuję za możliwość testowania waszych produktów
Zapraszam na https://www.facebook.com/Iglotex
Kurczak z warzywami na ryżu
SKŁADNIKI:
pierś z kurczaka - 1 podwójna
ryż - 4 saszetki
warzywa na patelnię orientalne - 450 g ( IGLOTEX)
sól i pieprz
papryka ostra
sos słodko - kwaśny - 200 g
tłuszcz do smażenia
PRZYGOTOWANIE:
Pierś z kurczaka umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i pokroić na grubsze kawałki.
Następnie na rozgrzanym tłuszczu smażymy, posypaną papryką mięso.
Warzywa wrzucić na rozgrzany tłuszcz, smażyć często mieszając.
Następnie dodać przyprawę orientalną, wymieszać.
Ryż ugotować w osolonej wodzie, według przepisu na opakowaniu.
Gdy mamy usmażone mięso i warzywa, dodajemy sos słodko - kwaśny, razem chwilę podsmażyć. Doprawić do smaku solą i pieprzem
Podawać warzywa z mięsem na ryżu.
Smacznego !
niedziela, 23 listopada 2014
Ciasto z jabłkami
Przepis pochodzi z kolorowej gazetki Ciasta.
Ciasto z jabłkami jest bardzo pysznym ciastem.
Ciasto z jabłkami
SKŁADNIKI:
KRUCHE CIASTO
śmietana - 4 łyżki
żółtka jaj - 5 szt
mąka - 4 szkl
proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
jajka - 3 szt
margaryna - 200 g
cukier - 1 szkl
cukier waniliowy - 1 opak
MASA JABŁKOWA
galaretka cytrynowa - 1 opak
cukier - 0,5 szkl
jabłka szara reneta - 1400 g
DODATKOWO
tłuszcz do blachy
cukier puder do posypania ciasta
PRZYGOTOWANIE:
MASA JABŁKOWA
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, zetrzeć na tarce o dużych otworach. Przełożyć jabłka do garnka, dodać cukier, przesmażyć. Zdjąć garnek z ognia, wsypać galaretkę cytrynową, dokładnie wymieszać.
CIASTO KRUCHE:
Schłodzoną margarynę pokroić na kawałki, wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia, posiekać z margaryną.
Następnie dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto.
Podzielić ciasto na 2 części.
Blachę wysmarować tłuszczem, wyłożyć połowę ciasta, podpiec w piekarniku na rumiano.
Na podpieczone ciasto wyłożyć masę jabłkową i resztę ciasta.
Włożyć blachę z ciastem do piekarnika i piec 35 minut w 180 stop.
Upieczone i ostudzone ciasto posypać cukrem pudrem.
Ciasto z jabłkami jest bardzo pysznym ciastem.
Ciasto z jabłkami
SKŁADNIKI:
KRUCHE CIASTO
śmietana - 4 łyżki
żółtka jaj - 5 szt
mąka - 4 szkl
proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
jajka - 3 szt
margaryna - 200 g
cukier - 1 szkl
cukier waniliowy - 1 opak
MASA JABŁKOWA
galaretka cytrynowa - 1 opak
cukier - 0,5 szkl
jabłka szara reneta - 1400 g
DODATKOWO
tłuszcz do blachy
cukier puder do posypania ciasta
PRZYGOTOWANIE:
MASA JABŁKOWA
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, zetrzeć na tarce o dużych otworach. Przełożyć jabłka do garnka, dodać cukier, przesmażyć. Zdjąć garnek z ognia, wsypać galaretkę cytrynową, dokładnie wymieszać.
CIASTO KRUCHE:
Schłodzoną margarynę pokroić na kawałki, wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia, posiekać z margaryną.
Następnie dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto.
Podzielić ciasto na 2 części.
Blachę wysmarować tłuszczem, wyłożyć połowę ciasta, podpiec w piekarniku na rumiano.
Na podpieczone ciasto wyłożyć masę jabłkową i resztę ciasta.
Włożyć blachę z ciastem do piekarnika i piec 35 minut w 180 stop.
Upieczone i ostudzone ciasto posypać cukrem pudrem.
sobota, 22 listopada 2014
Pizza z warzywami
Zawsze robiłam tradycyjną pizze, ale dziś postanowiłam to zmienić i dodać do niej jeszcze warzywa na patelnię.
Warzywka otrzymałam dzięki uprzejmości firmy IGLOTEX.
Pizza z warzywami była przepyszna.
Zapraszam na ich stronę https://www.facebook.com/Iglotex
Pizza z warzywami
SKŁADNIKI:
Ciasto
woda ciepła - 0,5 szkl
mąka - 2 szkl
olej -2 łyżki
sól
drożdże - 40 g
ser żółty - 12 plastrów
DODATKI:
warzywa na patelnię po polsku - 450 g ( IGLOTEX)
pieczarki - 5 dużych ( u mnie mrożone)
cebula - 4 szt
kiełbasa cienka - 1 pętko
koncentrat pomidorowy - 2 łyżki
oregano
tłuszcz do smażenia
PRZYGOTOWANIE:
Ciasto:
Do miski pokruszyć drożdże, dodać olej, szczyptę soli i ciepłą wodę, mieszając do rozpuszczenia drożdży.
Następnie dodać mąkę, zagnieść ciasto.
Odstawić ciasto na 25 minut w ciepłe miejsce.
FARSZ
Warzywa lekko przesmażyć na tłuszczu.
Cebulę obrać, pokroić w pół plastry, kiełbasę w plasterki, przesmażyć.
Pieczarki opłukać, osączyć, pokroić, przesmażyć na tłuszczu, wymieszać razem z cebulą i kiełbasą. Blachę wysmarować tłuszczem, wyłożyć ciasto.
Ciasto posmarować koncentratem pomidorowym i posypać oregano.
Na cieście ułożyć cebulę wymieszaną z pieczarkami i kiełbasą.
Następnie wyłożyć warzywa.
Pizze wstawić do nagrzanego piekarnika do 200 stop na 30 minut.
Po tym czasie wyjąć pizze i ułożyć na niej plastry sera żółtego i z powrotem wsunąć do piekarnika do rozpuszczenia się sera.
Podawać pizze z dowolnymi sosami.
Warzywka otrzymałam dzięki uprzejmości firmy IGLOTEX.
Pizza z warzywami była przepyszna.
Zapraszam na ich stronę https://www.facebook.com/Iglotex
Pizza z warzywami
SKŁADNIKI:
Ciasto
woda ciepła - 0,5 szkl
mąka - 2 szkl
olej -2 łyżki
sól
drożdże - 40 g
ser żółty - 12 plastrów
DODATKI:
warzywa na patelnię po polsku - 450 g ( IGLOTEX)
pieczarki - 5 dużych ( u mnie mrożone)
cebula - 4 szt
kiełbasa cienka - 1 pętko
koncentrat pomidorowy - 2 łyżki
oregano
tłuszcz do smażenia
PRZYGOTOWANIE:
Ciasto:
Do miski pokruszyć drożdże, dodać olej, szczyptę soli i ciepłą wodę, mieszając do rozpuszczenia drożdży.
Następnie dodać mąkę, zagnieść ciasto.
Odstawić ciasto na 25 minut w ciepłe miejsce.
FARSZ
Warzywa lekko przesmażyć na tłuszczu.
Cebulę obrać, pokroić w pół plastry, kiełbasę w plasterki, przesmażyć.
Pieczarki opłukać, osączyć, pokroić, przesmażyć na tłuszczu, wymieszać razem z cebulą i kiełbasą. Blachę wysmarować tłuszczem, wyłożyć ciasto.
Ciasto posmarować koncentratem pomidorowym i posypać oregano.
Na cieście ułożyć cebulę wymieszaną z pieczarkami i kiełbasą.
Następnie wyłożyć warzywa.
Pizze wstawić do nagrzanego piekarnika do 200 stop na 30 minut.
Po tym czasie wyjąć pizze i ułożyć na niej plastry sera żółtego i z powrotem wsunąć do piekarnika do rozpuszczenia się sera.
Podawać pizze z dowolnymi sosami.
czwartek, 20 listopada 2014
Pieczeń rzymska z papryką
Pieczeń jest przepyszna na gorąco jak i na zimno.
Z tej porcji wychodzi duża wąska blaszka i mała keksówka.
Pieczeń rzymska z papryką i ogórkiem
SKŁADNIKI:
mięso mielone - 2 kg
bułka kajzerka - 2 szt
cebula - 1 szt duża
tłuszcz do smażenia
papryka czerwona - 1 szt
papryka żółta - 1 szt
ogórki małosolne - 2 szt
jajka - 2 szt
natka pietruszki - 1 pęczek
sól i pieprz do smaku
papryka ostra w proszku
mleko do namoczenia bułek
bułka tarta do posypania pieczeni
czosnek - 2 ząbki
PRZYGOTOWANIE:
Bułki namoczyć w mleku, odcisnąć.
Cebulę obrać, pokroić w kostkę, przesmażyć na tłuszczu.
Do miski wyłożyć mięso, dodać bułki, przesmażoną i ostudzoną cebulkę, oraz obrany i przeciśnięty czosnek.
Papryki umyć, osączyć, wydrążyć gniazda nasienne, pokroić razem z ogórkami w drobną kostkę, dodać do mięsa.
Natkę pietruszki opłukać, osączyć, pokroić i razem z jajkami i przyprawami dodać do mięsa mielonego, dokładnie wymieszać.
Foremki do pieczenia wyłożyć folią aluminiową, wyłożyć do foremek mięso, wierzch posmarować lekko olejem i posypać tartą bułką.
Nagrzać piekarnik do 180 stop, piec przez 1 godz.
Z tej porcji wychodzi duża wąska blaszka i mała keksówka.
Pieczeń rzymska z papryką i ogórkiem
SKŁADNIKI:
mięso mielone - 2 kg
bułka kajzerka - 2 szt
cebula - 1 szt duża
tłuszcz do smażenia
papryka czerwona - 1 szt
papryka żółta - 1 szt
ogórki małosolne - 2 szt
jajka - 2 szt
natka pietruszki - 1 pęczek
sól i pieprz do smaku
papryka ostra w proszku
mleko do namoczenia bułek
bułka tarta do posypania pieczeni
czosnek - 2 ząbki
PRZYGOTOWANIE:
Bułki namoczyć w mleku, odcisnąć.
Cebulę obrać, pokroić w kostkę, przesmażyć na tłuszczu.
Do miski wyłożyć mięso, dodać bułki, przesmażoną i ostudzoną cebulkę, oraz obrany i przeciśnięty czosnek.
Papryki umyć, osączyć, wydrążyć gniazda nasienne, pokroić razem z ogórkami w drobną kostkę, dodać do mięsa.
Natkę pietruszki opłukać, osączyć, pokroić i razem z jajkami i przyprawami dodać do mięsa mielonego, dokładnie wymieszać.
Foremki do pieczenia wyłożyć folią aluminiową, wyłożyć do foremek mięso, wierzch posmarować lekko olejem i posypać tartą bułką.
Nagrzać piekarnik do 180 stop, piec przez 1 godz.
wtorek, 18 listopada 2014
Kotlet de volaille'a
Pyszne i soczyste kotlety drobiowe z chrupiącą skórką
Kotlet de volaille'a
SKŁADNIKI:
pierś z kurczaka 1 szt podwójna
masło -12,5 dag
jajko -1 szt
bułka tarta -3 łyżki
mąka -2 łyżki
sól i pieprz
tłuszcz do smażenia
PRZYGOTOWANIE:
Filety z kurczaka umyć, osuszyć, podzielić na 4 porcje, lekko rozbić tłuczkiem.
Następnie obsypać filety solą i pieprzem.
Masło mocno schłodzone, pokroić w słupki.
Każdy słupek masła, układać na filecie drobiowym.
Zwijać filety jak krokiety, spiąć wykałaczkami .
Jajko wybić do miski, roztrzepać widelcem z solą i pieprzem.
Panierować devolay w mące, jajku i tartej bułce.
Smażyć de volaille'a w głębokim tłuszczu, na wolnym ogniu przez kilka minut na złoty kolor.
Kotlet de volaille'a
SKŁADNIKI:
pierś z kurczaka 1 szt podwójna
masło -12,5 dag
jajko -1 szt
bułka tarta -3 łyżki
mąka -2 łyżki
sól i pieprz
tłuszcz do smażenia
PRZYGOTOWANIE:
Filety z kurczaka umyć, osuszyć, podzielić na 4 porcje, lekko rozbić tłuczkiem.
Następnie obsypać filety solą i pieprzem.
Masło mocno schłodzone, pokroić w słupki.
Każdy słupek masła, układać na filecie drobiowym.
Zwijać filety jak krokiety, spiąć wykałaczkami .
Jajko wybić do miski, roztrzepać widelcem z solą i pieprzem.
Panierować devolay w mące, jajku i tartej bułce.
Smażyć de volaille'a w głębokim tłuszczu, na wolnym ogniu przez kilka minut na złoty kolor.
poniedziałek, 17 listopada 2014
Biszkopt z masą kawową
Przepis mam z jakiejś kolorowej gazetki.
Postanowiłam go zrobić i muszę przyznać że jest rewelacyjne.
Biszkopt z masą kawową
SKŁADNIKI:
Biszkopt
jajka - 7 szt
mąka pszenna - 6 łyżek
cukier - 7 łyżek
proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
mąka ziemniaczana - 1 łyżka
sól szczypta
Krem śmietankowy
śmietana śnieżka - 1 opak
mleko - 3/4 szkl
cukier waniliowy - 1 opak
żelatyna - 1 łyżeczka
woda gotowana - 2 łyżeczki
Masa z kawą
margaryna - 1 kost
żółtka jaj - 3 szt
kawa rozpuszczalna - 4 łyżeczki
woda gotowana - 2 łyżeczki
mleko - 2 szkl
cukier -0,5 szkl
mąka ziemniaczana - 2 łyżki
mąka pszenna - 3 łyżki
Polewa
margaryna - 2 łyżki
cukier - 2 łyżki
kakao - 2 łyżki
śmietana 24 % - 2 łyżki
PRZYGOTOWANIE:
Biszkopt
Żółtka oddzielić od białek.
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno, dodać cukier i dalej ubijać.
Następnie dodać żółtka, ubić.
Mąki obie wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać do piany, delikatnie łyżką wymieszać. Przelać ciasto do wysmarowanej tłuszczem blachy.
Włożyć ciasto do piekarnika i piec 30 minut w 175 stop.
Wyjąć ciasto z piekarnika, ostudzić.
Krem śmietankowy:
Żelatynę rozpuścić w 2 łyżeczkach gotowanej wody, ostudzić.
Do szklanki wsypać kawę rozpuszczalną, dodać dwie łyżeczki gotowanej wody, dokładnie wymieszać, ostudzić.
Bardzo schłodzone mleko przelać do wysokiego naczynia, wsypać śnieżkę , ubić na sztywno.
Do ubitej śnieżki dodać żelatynę, dalej ubijać.
Masa z kawą :
Do rondla wlać półtorej szklanki mleka, dodać cukier zagotować.
Resztę mleka przelać do miski, dodać żółtka jaj, obie mąki, zmiksować.
Masę żółtkową wlać na gotujące się mleko, mieszając doprowadzić do zagotowania, ostudzić. Margarynę przełożyć do miski rozetrzeć.
Dodawać po łyżce ugotowanej masy do margaryny, utrzeć na puch.
Następnie dodać kawę, zmiksować.
Polewa :
Składniki polewy przełożyć do rondla, postawić na ogniu, mieszając doprowadzić do połączenia się składników i rozpuszczenia cukru, ostudzić.
Składanie ciasta:
biszkopt
krem śmietankowy
masa z kawą
polewa
Postanowiłam go zrobić i muszę przyznać że jest rewelacyjne.
Biszkopt z masą kawową
SKŁADNIKI:
Biszkopt
jajka - 7 szt
mąka pszenna - 6 łyżek
cukier - 7 łyżek
proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
mąka ziemniaczana - 1 łyżka
sól szczypta
Krem śmietankowy
śmietana śnieżka - 1 opak
mleko - 3/4 szkl
cukier waniliowy - 1 opak
żelatyna - 1 łyżeczka
woda gotowana - 2 łyżeczki
Masa z kawą
margaryna - 1 kost
żółtka jaj - 3 szt
kawa rozpuszczalna - 4 łyżeczki
woda gotowana - 2 łyżeczki
mleko - 2 szkl
cukier -0,5 szkl
mąka ziemniaczana - 2 łyżki
mąka pszenna - 3 łyżki
Polewa
margaryna - 2 łyżki
cukier - 2 łyżki
kakao - 2 łyżki
śmietana 24 % - 2 łyżki
PRZYGOTOWANIE:
Biszkopt
Żółtka oddzielić od białek.
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno, dodać cukier i dalej ubijać.
Następnie dodać żółtka, ubić.
Mąki obie wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać do piany, delikatnie łyżką wymieszać. Przelać ciasto do wysmarowanej tłuszczem blachy.
Włożyć ciasto do piekarnika i piec 30 minut w 175 stop.
Wyjąć ciasto z piekarnika, ostudzić.
Krem śmietankowy:
Żelatynę rozpuścić w 2 łyżeczkach gotowanej wody, ostudzić.
Do szklanki wsypać kawę rozpuszczalną, dodać dwie łyżeczki gotowanej wody, dokładnie wymieszać, ostudzić.
Bardzo schłodzone mleko przelać do wysokiego naczynia, wsypać śnieżkę , ubić na sztywno.
Do ubitej śnieżki dodać żelatynę, dalej ubijać.
Masa z kawą :
Do rondla wlać półtorej szklanki mleka, dodać cukier zagotować.
Resztę mleka przelać do miski, dodać żółtka jaj, obie mąki, zmiksować.
Masę żółtkową wlać na gotujące się mleko, mieszając doprowadzić do zagotowania, ostudzić. Margarynę przełożyć do miski rozetrzeć.
Dodawać po łyżce ugotowanej masy do margaryny, utrzeć na puch.
Następnie dodać kawę, zmiksować.
Polewa :
Składniki polewy przełożyć do rondla, postawić na ogniu, mieszając doprowadzić do połączenia się składników i rozpuszczenia cukru, ostudzić.
Składanie ciasta:
biszkopt
krem śmietankowy
masa z kawą
polewa
niedziela, 16 listopada 2014
Kutia w cieście
Bardzo lubię kutię w cieście drożdżowym i taką przygotowałam, uwierzcie była bardzo smaczna :)
Kutia w cieście
SKŁADNIKI:
kutia -1 puszka
mąka -0,5 kg
drożdże -100 g
mleko -0,5 szkl
masło lub margaryna -150 g
jajka -2 szt
białko -1 szt
sól -szczypta
cukier-100 g
cukier puder do posypania
PRZYGOTOWANIE:
Drożdże rozmieszać z ciepłym mlekiem.
Następnie dodać mąkę, jajka, szczyptę soli, cukier i masło, wyrobić gładkie ciasto, pozostawiając do wyrośnięcia.
Gdy ciasto podwoi swą objętość, podzielić je na 2 części.
Ciasto przełożyć na stolnicę, wysypaną mąką, rozwałkować ciasto na prostokąty.
Kutię podzielić na 2 części, tak aby posmarować nią 2 placki.
Ciasto zwinąć ciasno w rulon, przełożyć na wysmarowane tłuszczem wąskie blaszki.
Białko roztrzepać widelcem, posmarować ciasto.
Piec w 180 stop.przez 40 minut.
Upieczone ciasto wyjąć, ostudzić, posypać cukrem pudrem.
Kutia w cieście
SKŁADNIKI:
kutia -1 puszka
mąka -0,5 kg
drożdże -100 g
mleko -0,5 szkl
masło lub margaryna -150 g
jajka -2 szt
białko -1 szt
sól -szczypta
cukier-100 g
cukier puder do posypania
PRZYGOTOWANIE:
Drożdże rozmieszać z ciepłym mlekiem.
Następnie dodać mąkę, jajka, szczyptę soli, cukier i masło, wyrobić gładkie ciasto, pozostawiając do wyrośnięcia.
Gdy ciasto podwoi swą objętość, podzielić je na 2 części.
Ciasto przełożyć na stolnicę, wysypaną mąką, rozwałkować ciasto na prostokąty.
Kutię podzielić na 2 części, tak aby posmarować nią 2 placki.
Ciasto zwinąć ciasno w rulon, przełożyć na wysmarowane tłuszczem wąskie blaszki.
Białko roztrzepać widelcem, posmarować ciasto.
Piec w 180 stop.przez 40 minut.
Upieczone ciasto wyjąć, ostudzić, posypać cukrem pudrem.
czwartek, 13 listopada 2014
Roladki drobiowe z brzoskwiniami
Pyszne roladki na słodko w płatkach kukurydzianych
Roladki drobiowe z brzoskwiniami
SKŁADNIKI:
piersi z kurczaka -1 podwójna
brzoskwinie w syropie -4 szt
mąka -2 łyżki
płatki kukurydziane -0,5 szkl
jajko -1 szt
sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE:
Filety drobiowe umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym.
Podzielić mięso na 4 porcje.
Następnie filety drobiowe cienko rozbić, oprószyć solą i pieprzem.
Brzoskwinie, odcedzić z syropu, osączyć.
Płatki kukurydziane wysypać na ściereczkę, pokruszyć je wałkiem do ciasta.
Jajko wybić na talerz, roztrzepać z solą i pieprzem.
Na każdym filecie, ułożyć brzoskwinię, zwinąć w roladkę.
Roladki obtoczyć dobrze w mące, w jajku, panierować w płatkach kukurydzianych.
Smażyć roladki w głębokim tłuszczu, parę minut z każdej strony.
Podawać roladki z pieczonymi ziemniaczkami
środa, 12 listopada 2014
Lekka sałatka z sosem winegret
Zdrowa i pyszna sałatka z sosem winegret
Lekka sałatka z sosem winegret
SKŁADNIKI:
1 op. mieszanki sałat
sałata lodowa-1 główka
pomidory -2 szt
Sos Winegret:
1 łyżka soku z cytryny
3 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka musztardy dijon
sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE:
Sos:
Do słoika po dżemie wycisnąć sok z cytryny, dodać musztardę i oliwę z oliwek, sól i pieprz, zakręcić słoik i energicznie nim potrząsać do wymieszania składników.
Wyłożyć mix sałat do salaterki.
Sałatę lodową cienko pokroić,
dodać do pozostałych sałat .
Następnie pomidory umyć, osączyć, pokroić w plastry, dodać do sałat, wymieszać.
Sałatkę polać sosem przed samym podaniem.
Lekka sałatka z sosem winegret
SKŁADNIKI:
1 op. mieszanki sałat
sałata lodowa-1 główka
pomidory -2 szt
Sos Winegret:
1 łyżka soku z cytryny
3 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka musztardy dijon
sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE:
Sos:
Do słoika po dżemie wycisnąć sok z cytryny, dodać musztardę i oliwę z oliwek, sól i pieprz, zakręcić słoik i energicznie nim potrząsać do wymieszania składników.
Wyłożyć mix sałat do salaterki.
Sałatę lodową cienko pokroić,
dodać do pozostałych sałat .
Następnie pomidory umyć, osączyć, pokroić w plastry, dodać do sałat, wymieszać.
Sałatkę polać sosem przed samym podaniem.
wtorek, 11 listopada 2014
Roladki drobiowe z żurawiną i migdałami
Pyszne roladki drobiowe z żurawiną i migdałami na obiad.
Z tego przepisu wychodzi 4 porcje.
Roladki drobiowe z żurawiną i migdałami
SKŁADNIKI:
podwójny filet z kurczaka - 1 szt
żurawina suszona - 12 łyżeczek
migdały tarte - 4 łyżeczki
sól i pieprz
bułka tarta do obtoczenia
mąka do obtoczenia
koperek pokrojony - 4 łyżeczki
jajko - 1 szt
tłuszcz do smażenia
PRZYGOTOWANIE:
Filety umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym.
Rozbić dobrze z każdej strony, oprószyć solą i pieprzem.
Na każdym filecie ułożyć po 3 łyżeczki żurawiny i 1 łyżeczce migdałów tartych.
Posypać koperkiem, zwinąć roladki.
Każdą roladkę obtoczyć w mące, jajku i tartej bułce.
Smażyć roladki na rozgrzanym tłuszczu z każdej strony na złoty kolor
Z tego przepisu wychodzi 4 porcje.
Roladki drobiowe z żurawiną i migdałami
SKŁADNIKI:
podwójny filet z kurczaka - 1 szt
żurawina suszona - 12 łyżeczek
migdały tarte - 4 łyżeczki
sól i pieprz
bułka tarta do obtoczenia
mąka do obtoczenia
koperek pokrojony - 4 łyżeczki
jajko - 1 szt
tłuszcz do smażenia
PRZYGOTOWANIE:
Filety umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym.
Rozbić dobrze z każdej strony, oprószyć solą i pieprzem.
Na każdym filecie ułożyć po 3 łyżeczki żurawiny i 1 łyżeczce migdałów tartych.
Posypać koperkiem, zwinąć roladki.
Każdą roladkę obtoczyć w mące, jajku i tartej bułce.
Smażyć roladki na rozgrzanym tłuszczu z każdej strony na złoty kolor