Ciasto marchewkowo-jabłkowe
SKŁADNIKI:
mąka -2 szkl
jajka -4 szt
marchewka -3 szt
jabłka -3 szt
oliwa -1 szkl
cukier -1 szkl
proszek do pieczenia -1,5 łyżeczki
soda -1 łyżeczka
cynamon
bułka tarta
tłuszcz
cukier puder do posypania ciasta
PRZYGOTOWANIE:
Jabłka i marchewkę obrać, opłukać, zetrzeć na tarce.
Do miski wlać oliwę, wsypać cukier kryształ, dobrze utrzeć.
Następnie stopniowo dodawać po całym jajku, ciągle ucierając.
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, sodą i cynamonem, dodać do jajek, wymieszać.
Do wymieszanej masy dodawać po łyżce jabłek i marchewki, dobrze zmiksować.
Blachę o wymiarach 20 × 35 wysmarować tłuszczem, wysypać tartą bułką.
Ciasto wylać na blachę, wstawić do piekarnika, piec 40 minut w 180 stop.
Upieczone i ostudzone ciasto, posypać cukrem pudrem
Ten komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńTak jak pisze na samej górze 2 szkl
Usuń