SKŁADNIKI:
kalafior -1 duży
ser żółty - 200 g
mięso mielone -0,5 kg
papryka zielona -1 strąk
papryka czerwona -1 strąk
papryka żółta -1 strąk
szczypiorek
pieczarki -5 szt
jajka -2 szt
majonez -3 łyżki
cebula - 1 szt
keczup do dekoracji
ryż 4 łyżki ugotowany na sypko
PRZYGOTOWANIE:
Kalafior opłukać, włożyć do wrzącej i osolonej wody, gotować 8 minut, wyjąć, osączyć na sicie. Pieczarki umyć, osączyć, pokroić w plastry. Cebulę obrać, pokroić w kostkę, usmażyć na złoty kolor. Do cebuli dodać pieczarki, chwilę razem poddusić. Papryki umyć, osączyć, pokroić w kosteczkę. Szczypiorek umyć, pokroić drobno. Do mięsa mielonego dodać wszystkie składniki, wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem. Całego kalafiora nadziać między różyczkami farszem. Kalafiora ułożyć w naczyniu żaroodpornym, posmarować majonezem, dobrze obsypać żółtym serem. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stop.na 20 minut. Po tym czasie zdjąć pokrywę z naczynia i zapiekać jeszcze przez 15 minut w 150 stop. Podawać zaraz po przygotowaniu, polanym keczupem.
wygląda śwetnie:) fajny pomysł:)
OdpowiedzUsuń