Na jesienne chłody , rozgrzewająca zupa
Zupa gulaszowa
: Przepis bierze udział w konkursie LAYMAN OD KUCHNI – BITWA NA PRZEPISYwww.layman.pl/bitwa-na-przepisy
SKŁADNIKI:
wołowina bez kości - 1 kg ( u mnie wieprzowina od szynki)
pieczarki -250 g
cebula - 2 szt
papryka czerwona -1 szt
papryka żółta - 1 szt
pomidory - 2 szt
ziemniaki - 4 szt
seler - 0,5 szt
por część biała- 1 kawałek
smalec -2 łyżki
magii - 2 łyżki
czosnek - 1 ząbek
koncentrat pomidorowy - 1 łyżka
sól i pieprz
ostra papryka
PRZYGOTOWANIE
Mięso umyć, osączyć, pokroić w kostkę.
Przesmażyć mięso na tłuszczu na złoty kolor.
Przełożyć do garnka, zalać wodą, dusić na wolnym ogniu do miękkości mięsa..
Selera obrać, opłukać, pokroić w słupki.
Papryki opłukać, osączyć, wydrążyć gniazda nasienne, pokroić w paski.
Cebulę obrać, pokroić w kostkę.
Pora pokroić w piórka.
Pieczarki umyć, osączyć pokroić w pół plastry.
Na pozostałym tłuszczu po mięsie, usmażyć pieczarki, cebulę paprykę i selera, wszystko podsmażyć oddzielnie, przełożyć do garnka z mięsem, dusić kilka minut.
Ziemniaki obrać, opłukać, pokroić w kostkę.
Pomidory sparzyć, zdjąć skórkę, dodać do mięsa.
Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę, zeszklić na tłuszczu, dodać do mięsa.
Zalać zupę gotowaną wodą, tak by sięgała 4 cm.ponad warstwę składników.
Gdy składniki zupy będą miękkie dodać pomidory, doprawić przyprawami do smaku.
Zupa powinna być pikantna.
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz
Jestes napisz coś bedzie mi miło :)