sobota, 7 sierpnia 2021

Zupa meksykańska


                      Zupa meksykańska              

                                             


Pyszna zupa na każdą okazję.

Składniki :

1 -pietruszka pokrojona w kostkę

0,5 -selera pokrojonego w kostkę

0,5 pora pokrojonego w piórka

1 -marchewka pokrojona w kostkę

vegeta

pieprz

papryka ostra

liście laurowe

ziele angielskie

majeranek

0,5 kg-pieczarek pokrojonych w paski

2 -papryki słodkie

2 -słoiki sosu meksykańskiego

2 -puszki fasoli czerwonej

1 - puszka kukurydzy

3,5 l wody

2 - łyżki mąki

Pulpeciki :

0,5 kg-mięso mielone

sól

0,5 szkl - kasza manna

pieprz

vegeta

Przygotowanie :

Do garnka wlać wodę, dodać warzywa i przyprawy, gotować.

Cebulę obrać, pokroić, usmażyć na tłuszczu, dodać pieczarki, razem chwilę podsmażyć, przełożyć do wywaru.

Pulpeciki :

Mięso mielone wymieszać z kaszą manną i przyprawami, dobrze wyrobić.

Z mięsa formować kuleczki.

Papryki opłukać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę, wrzucić razem z pulpecikami do garnka, gotować kilka minut na wolnym ogniu.

Na samym końcu dodać sosy i odlane z zalewy fasolę i kukurydzę.

Przyprawić do smaku przyprawami.

Jeżeli zupa będzie za rzadka, zaciągnąć ją 2 łyżkami mąki, rozrobionej z wodą i gotować jeszcze 5 minut.


Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Jestes napisz coś bedzie mi miło :)