Zupa meksykańska
Zupa meksykańska
Pyszna zupa na każdą okazję.
Składniki :
1 -pietruszka pokrojona w kostkę
0,5 -selera pokrojonego w kostkę
0,5 pora pokrojonego w piórka
1 -marchewka pokrojona w kostkę
vegeta
pieprz
papryka ostra
liście laurowe
ziele angielskie
majeranek
0,5 kg-pieczarek pokrojonych w paski
2 -papryki słodkie
2 -słoiki sosu meksykańskiego
2 -puszki fasoli czerwonej
1 - puszka kukurydzy
3,5 l wody
2 - łyżki mąki
Pulpeciki :
0,5 kg-mięso mielone
sól
0,5 szkl - kasza manna
pieprz
vegeta
Przygotowanie :
Do garnka wlać wodę, dodać warzywa i przyprawy, gotować.
Cebulę obrać, pokroić, usmażyć na tłuszczu, dodać pieczarki, razem chwilę podsmażyć, przełożyć do wywaru.
Pulpeciki :
Mięso mielone wymieszać z kaszą manną i przyprawami, dobrze wyrobić.
Z mięsa formować kuleczki.
Papryki opłukać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę, wrzucić razem z pulpecikami do garnka, gotować kilka minut na wolnym ogniu.
Na samym końcu dodać sosy i odlane z zalewy fasolę i kukurydzę.
Przyprawić do smaku przyprawami.
Jeżeli zupa będzie za rzadka, zaciągnąć ją 2 łyżkami mąki, rozrobionej z wodą i gotować jeszcze 5 minut.
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz
Jestes napisz coś bedzie mi miło :)