Sernik z jagodami
Składniki:
CIASTO
1 kost margaryna
3 łyżki cukier
4 szt żółtka jaj
3 szkl mąka
2 łyżeczki proszek do pieczenia
Masa serowa
50 dag zmielony twaróg
1 szkl smietana 18%
0,5 szkl cukier puder
1 opak cukier waniliowy
1 szt żółtko
3 łyżki cukier kryształ
żelatyna- 1,5 łyżki
Masa jagodowa
30 dag jagody mrożone
1,5 łyżki żelatyna
PRZYGOTOWANIE
CIASTO:
Mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia przesiać do miski, dodać żółtka, cukier i margarynę, zagnieść ciasto,
podzielić na 2 części, włożyć do lodówki na 30 minut.
Wyłożyć pierwszą część ciasta do brytfanny wysmarowanej tłuszczem. Piec w piekarniku w 180 stop,ok.25 minut. Drugą część ciasta upiec w ten sam sposób.
MASA SEROWA: Twaróg zmiksować z cukrem waniliowym, cukrem pudrem i żółtkiem. śmietanę dobrze schłodzoną ubić z cukrem kryształem, dodać do masy serowej, dobrze zmiksować.
Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości wody, dodać do śmietany, zmiksować.
MASA JAGODOWA:
Jagody przełożyć do rondla, gotować z dodatkiem cukru.ok 3 minuty. żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości wody, dodać do jagód.
PRZEŁOŻENIE CIASTA:
Ciasto
masa serowa
masa jagodowa
ciasto
wierzch ciasta posypać cukrem pudrem.
Można też lekko wierzch ciasta posmarować masą jagodową i posypać cukrem
Mmm, musiał smakować bosko :)
OdpowiedzUsuń