Dobrze, że miałam w lodówce świeże ciasto francuskie i jabłka w domu, raz-dwa trzy i mamy pachnące cynamonowe ciastka.
Składniki :
ciasto francuskie świeże - 1 opak ( 375 g )
masło - 30 g
cynamon - 2 łyżeczki
jabłka - 4 szt średnie
cukier - 3,5 łyżki
cukier puder do obsypania ślimaczków
mąka - szczypta
Przygotowanie:
Ciasto francuskie wyjąć z lodówki na pół godziny przed pieczeniem rozwinąć z papieru.
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, zetrzeć na tarce o dużych otworach.
Cukier wymieszać z cynamonem, masło rozpuścić.
Ciasto lekko oprószyć mąką.
Następnie wysypać trochę cukru z cynamonem lekko docisnąć cukier do ciasta.
Dodać do startych jabłek rozpuszczone masło i cukier z cynamonem, dobrze wymieszać.
Wyłożyć jabłka na ciasto rozprowadzić na całej powierzchni.
Zwijać ciasto z jabłkami w roladę, zawinąć w papier i odstawić na 1,5 godz. do lodówki.
Piekarnik nagrzać do 200 stop.
Wyjąć roladę i ostrym nożem pokroić na kawałki.
Układać ślimaczki na blasze wyłożonym papierem.
Piec ok. 30 minut.
Upieczone i ostudzone ślimaczki posypać cukrem pudrem.
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz
Jestes napisz coś bedzie mi miło :)