Tradycyjnie na Święta Bożego Narodzenia, coś przygotowuje z makiem.
Postanowiłam wcześniej zrobić taką gwiazdę makową, może ktoś skorzysta z przepisu.
Gwiazda drożdżowa z makiem
SKŁADNIKI:
mąka -0,5 kg
drożdże - 45 g
mleko -0,5 szkl
margaryna Palma w złotym opakowaniu - 150 g
jajka -2 szt
sól -szczypta
cukier-100 g
MASA MAKOWA
350 g masy makowej
DODATKOWO
białko jaja -1 szt do posmarowania gwiazdy
żurawina kilka szt
tłuszcz do blachy
PRZYGOTOWANIE:
Do rondla wlać mleko, lekko podgrzać.
Drożdże pokruszyć do miski, dodać ciepłe mleko, mieszać do rozpuszczenia się drożdży.
Następnie dodać pozostałe składniki , zagnieść ciasto, dobrze wyrobić, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ściereczką do wyrośnięcia.
Gdy ciasto podwoi swą objętość , rozwałkować na 3 jednakowe okrągłe placki.
Pierwszy placek posmarować masą makową, przykryć drugim plackiem i wyłożyć resztę masy.
Nałożyć ostatni placek, dobrze docisnąć brzegi ciast, aby dobrze się skleiły, brzegi w koło jeszcze poprawić widelcem.
Ułożyć na środku mały spodeczek, najpierw naciąć na 4 części , potem znów na 4 , tak by w sumie było 16 części.
Przełożyć ciasto na wysmarowaną tłuszczem blachę.
Lekko na środku w koło naciąć nożem, ułożyć w koło suszoną żurawinę.
Następnie brać po dwa kawałki i skręcić je w przeciwnych kierunkach 2-3 razy.
Białko roztrzepać , posmarować nim gwiazdę.
Piec w 180 stop przez 35 minut
ślicznie ci wyszła ja też w tym tygodniu robiłam takie ciasto tylko w formie wieńca:)
OdpowiedzUsuńDziękuję Justynko :)
UsuńPiękna...super pomysł na święta
OdpowiedzUsuń