Chciałam spróbować jak smakują pierożki brokułowo- fasolowe, muszę przyznać że nawet bardzo mi smakowały.
Tylko następnym razem poleje tłuszczykiem z cebulką.
Pierogi brokułowo- fasolowe
SKŁADNIKI:
CIASTO
40 dag mąka
2 łyżki olej
1 szt jajko
1 szkl woda ciepła
sól
FARSZ
mały brokuł
fasola Jaś - 1,5 szkl
sól
koperek
PRZYGOTOWANIE:
CIASTO
Z mąki, jajka, oleju , szczypty soli i wody zagnieść ciasto.
Przykryć ciasto aby nie obsychało.
FARSZ
Fasolę opłukać, namoczyć na kilka na kilka godzin w wodzie.
Namoczoną fasolę ugotować w tej samej wodzie co się moczyła do miękkości, osolić, odcedzić. Brokuła opłukać, podzielić na różyczki, ugotować we wrzącej i osolonej wodzie, przez ok.5 minut, następnie odcedzić i ostudzić.
Ciasto rozwałkować na placki, specjalną foremką do pierogów, wykrawać krążki, układać na krążkach ciasta fasolę i różyczki brokuła, zlepiać dobrze pierogi.
Gotować pierogi we wrzącej i osolonej wodzie, przez 5 minut od wypłynięcia na wierzch.
Wybierać na talerze łyżką cedzakową.
Podawać posypane koperkiem
świetny farsz do pierogów!
OdpowiedzUsuńale pomysł na nadzienie:)
OdpowiedzUsuń