niedziela, 7 grudnia 2014

Strucla z makiem

Bardzo lubię struclę makową, nie mogłam się powstrzymać i jeszcze gorącą ukroiłam, smakowała rewelacyjnie:)


Strucla z makiem

















 SKŁADNIKI:  Składniki na 2 strucle
CIASTO:
żółtka - 3 szt
cukier waniliowy- 1 szt
margaryna Palma w złotym opakowaniu - 0,5 kost
cukier - 3/4 szkl
drożdże - 5 dag
mąka 50 dag
mleko -1 szkl
MASA MAKOWA:
masa makowa - 1 puszka
POLEWA CZEKOLADOWA
śmietana - 2 łyżki
kakao - 2 łyżki
margaryna palma - 2 łyżki
cukier - 2 łyżki
DODATKOWO
Posypka cukierkowa kolorowa 

 PRZYGOTOWANIE:

Mleko lekko podgrzać.
 Do miski pokruszyć drożdże, dodać łyżeczkę cukru i połowę mleka, wymieszać odstawić do wyrośnięcia. 
Margarynę przełożyć do rondla, roztopić.
 Mąkę przesiać dodać cukier waniliowy, cukier , żółtka, masło roztopione i rozczyn. 
Ciasto wyrabiać, dolewając resztę mleka. 
Jak ciasto będzie elastyczne, odstawić w ciepłe miejsce na 20 minut. 
Ciasto rozwałkować na prostokątny placek, posmarować masą makową, zrolować. 
Formę do ciasta wysmarować tłuszczem, włożyć struclę, piec w nagrzanym piekarniku 40 minut w 180 stop. 
Gotowy struclę makową,  polać polewą,  posypać kolorową posypką.




Ciasta czy ciasteczka?

5 komentarzy :

Jestes napisz coś bedzie mi miło :)