Strucla z makiem
SKŁADNIKI: Składniki na 2 strucle
CIASTO:
żółtka - 3 szt
cukier waniliowy- 1 szt
margaryna Palma w złotym opakowaniu - 0,5 kost
cukier - 3/4 szkl
drożdże - 5 dag
mąka 50 dag
mleko -1 szkl
MASA MAKOWA:
masa makowa - 1 puszka
POLEWA CZEKOLADOWA
śmietana - 2 łyżki
kakao - 2 łyżki
margaryna palma - 2 łyżki
cukier - 2 łyżki
DODATKOWO
Posypka cukierkowa kolorowa
PRZYGOTOWANIE:
Mleko lekko podgrzać.
Do miski pokruszyć drożdże, dodać łyżeczkę cukru i połowę mleka, wymieszać odstawić do wyrośnięcia.
Margarynę przełożyć do rondla, roztopić.
Mąkę przesiać dodać cukier waniliowy, cukier , żółtka, masło roztopione i rozczyn.
Ciasto wyrabiać, dolewając resztę mleka.
Jak ciasto będzie elastyczne, odstawić w ciepłe miejsce na 20 minut.
Ciasto rozwałkować na prostokątny placek, posmarować masą makową, zrolować.
Formę do ciasta wysmarować tłuszczem, włożyć struclę, piec w nagrzanym piekarniku 40 minut w 180 stop.
Gotowy struclę makową, polać polewą, posypać kolorową posypką.
Jak święta to koniecznie makowiec, Twój pyszny
OdpowiedzUsuńMasz rację jak święta to tylko makowiec :)
UsuńMniam, pysznie Ci wyszła Danusiu :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję Marzenko :)
UsuńMakowiec na święta obowiązkowy :)
OdpowiedzUsuń