czwartek, 19 marca 2015

Tortilla z kurczakiem i warzywami

Bardzo lubię tortille w moim wykonaniu, uważam że te są lepsze niż te gotowe kupione w sklepie.
Tak samo dobrze smakuje na ciepło jak i na zimno.
 Przepis na placki zaczerpnięty ze strony internetowej.

Tortilla z kurczakiem i warzywami










Składniki
Placki tortilli na 4 szt
olej - 1 łyżka
mąka - 7,5 łyżek szczubych
sól - szczypta
woda wrząca - 0,5 szkl
Dodatek mięsny:
filet z kurczaka - 1 szt
3 łyżeczki przyprawy kebab-gyros
tłuszcz do smażenia
Dodatki warzywne:
papryka żółta - 0,5 szt
papryka czerwona - 0,5 szt
bazylia świeża - listki
kapusta pekińska
ser żółty - 2 łyżki starty na drobnych oczkach
Sos:
majonez - 1 łyżka
jogurt naturalny - 3 łyżki
czosnek - 3 ząbki
oregano - 1 łyżeczka
sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE:
Placki tortilli
Mąkę wsypać do miski, dodać sól, wymieszać.
 Następnie zalać mąkę wrzacą wodą, dodać olej, wymieszać. 
Zagnieść ciasto, wyrabiać przez około 3 minuty, następnie ciasto przykryć ściereczką, odstawić na 30 minut.
Dodatek mięsny:
 Filety posypać przyprawą, odstawić na kilka minut. 
Po tym czasie usmażyć filety na tłuszczu, po usmażeniu  pokroić w grubsze paski.
Dodatki warzywne:
 Następnie kroimy kapustę pekińską i paprykę w cienkie paseczki.
SOS 
Jogurt połączyć z majonezem, dodać przeciśnięty czosnek, i roztarte w dłoniach oregano suszone, doprawić do smaku solą i pieprzem, dokładnie wymieszać.
 Ciasto na placki podzielić na 4 części. 
Z każdej części zrobić kulę, którą rozwałkowujemy bardzo cieniutko. 
Smażymy placki na suchej patelni, po minucie z każdej strony. 
Każdy gorący placek, posmarować sosem, posypać serem i kapustą, ułożyć kurczaka i paprykę z bazylią. 
Zawijamy i tortille są gotowe do zjedzenia. 
Smacznego !

14 komentarzy :

Jestes napisz coś bedzie mi miło :)