Żurawina jest bardzo zdrowa,a w takich muffinach bardzo smaczna
Muffiny żurawinowe
SKŁADNIKI:
jajka -2 szt
mąka -1 szkl
cukier waniliowy -1 opak
cukier -0,5 szkl
margaryna palma -110 g
proszek do pieczenia -2 łyżeczki
soda oczyszczona -0,5 łyżeczki
mleko -150 ml
żurawina-150 g
tłuszcz do foremek
bułka tarta
gotowa polewa
PRZYGOTOWANIE:
Żurawinę przebrać, opłukać,osączyć na sicie.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i sodą.
Do miski wyłożyć pokrojoną margarynę,dodać cukier i cukier waniliowy,utrzeć mikserem na puszystą masę.
Następnie dodać jajka,wszystko dobrze zmiksować.
Do zmiksowanych składników dodawać na przemian mąkę i mleko,dokładnie wymieszać. Osączone żurawiny dodać na samym końcu,lekko wymieszać.
Nakładać łyżką 3/4 ciasta do wysmarowanych tłuszczem i wysypanych tartą bułką foremek do muffin.
Muffiny piec w nagrzanym piekarniku do 200 stop.przez 20 minut. Upieczone muffiny wyjąć z foremek i ostudzić. Gotową polewą ozdobić muffiny i przybrać żurawiną.
Pyszne muffinki :-) pełne smaków i aromatów i witamin :-)
OdpowiedzUsuń