Ciasto kolorowe
SKŁADNIKI:
mąka -1,5 szkl
cukier -1,5 szkl
jajka -9 szt
sól szczypta
proszek do pieczenia -1,5 łyżeczki
galaretka brzoskwiniowa -1 opak
galaretka wiśniowa -2 opak
bita śmietana -1 opak
mleko -200 ml
suchy mak -0,5 szkl
kakao -1 łyżka
tłuszcz do formy
gorzka czekolada starta -2 łyżki
PRZYGOTOWANIE:
BISZKOPT I
Z trzech białek ubić pianę na sztywno,w trakcie ubijania dodać cukier,dalej ubijać. Następnie dodawać po jednym żółtku i mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia,delikatnie wymieszać. Ciasto przelać do wysmarowanej tłuszczem formy,włożyć do piekarnika i piec w 175 stop,przez ok.15 minut.
BISZKOPT II
Drugi biszkopt przygotować w taki sam sposób co biszkopt I tylko dodać suchy mak,wymieszać i przelać do brytfanny,upiec.
BISZKOPT III
Trzeci biszkopt przygotować również tak samo jak pozostałe biszkopty,tylko do trzeciego dodać łyżkę kakao,,wymieszać i przelać do brytfanny,upiec. Następnie przygotować galaretki. Wiśniowe galaretki wsypać do garnka,zalać 3 szkl gotowanej wody,dokładnie wymieszać,odstawić do stężenia. Galaretkę brzoskwiniową zalać 1,5 szkl gotowanej wody,wymieszać odstawić do stężenia. Do miski wsypać śnieżkę,wlać mleko i ubić pianę na sztywno. Do ubitej piany dodawać po łyżce stężałą brzoskwiniową galaretkę,ciągle ubijać aż pianka zgęstnieje. PRZEŁOŻENIE CIASTA:
1 -biszkopt
2 -na biszkopt wylać wiśniowe galaretki
3 -biszkopt z makiem
4-Na biszkopt z makiem wyłożyć połowę pianki brzoskwiniowej
5 -biszkopt kakaowy
6-reszta pianki brzoskwiniowej.
7- Wierzch ciasta posypać startą gorzką czekoladą.
Ja nie miałam czekolady,więc starłam ptasie mleczko.
jaka ta smietana ? jakie to opakowanie ?
OdpowiedzUsuńNormalna bita śmietana, śnieżka w torebce
Usuń