Takie racuszki przyrządzam z różnymi owocami
Racuszki z gruszkami
SKŁADNIKI:
2 szt jajka
200 g mąka
5 gruszek małych
0,20 l mleko kwaśne,
0,05 l olej
smalec
cukier puder
cukier waniliowy
proszek do pieczenia -1 łyżeczka
PRZYGOTOWANIE:
Do miski wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, dodać mleko kwaśne,jajka,olej,zmiksować. Ciasto powinno mieć konsystencję śmietany. Gruszki obrać,opłukać,usunąć gniazda nasienne,pokroić na małe kawałki,dodać gruszki do ciasta,wymieszać. Tłuszcz rozgrzać na patelni,kłaść łyżką porcje ciasta i smażyć wolno na rozgrzanym tłuszczu, rumieniąc z obu stron. Racuszki podawać na gorąco, posypane cukrem pudrem.
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz
Jestes napisz coś bedzie mi miło :)