sobota, 1 września 2012

Racuszki z gruszkami



Takie racuszki przyrządzam z różnymi owocami


Racuszki z gruszkami


SKŁADNIKI:

2 szt jajka
200 g mąka
5 gruszek małych
0,20 l mleko kwaśne,
0,05 l olej
smalec
cukier puder
cukier waniliowy
proszek do pieczenia -1 łyżeczka
PRZYGOTOWANIE:
Do miski wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, dodać mleko kwaśne,jajka,olej,zmiksować. Ciasto powinno mieć konsystencję śmietany. Gruszki obrać,opłukać,usunąć gniazda nasienne,pokroić na małe kawałki,dodać gruszki do ciasta,wymieszać. Tłuszcz rozgrzać na patelni,kłaść łyżką porcje ciasta i smażyć wolno na rozgrzanym tłuszczu, rumieniąc z obu stron. Racuszki podawać na gorąco, posypane cukrem pudrem.



Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Jestes napisz coś bedzie mi miło :)