poniedziałek, 15 lipca 2013

Ciasto porzeczkowe

Szybki sposób na słodki podwieczorek

Ciasto porzeczkowe 






SKŁADNIKI:

olej -0,5 szkl
mąka -1,5 szkl
jajka -4 szt
cukier brązowy - 0,5 szkl
proszek do pieczenia - 1,5 łyżeczki
jajka - 4 szt
porzeczka czarna - 300 g
cukier puder

PRZYGOTOWANIE:

Jajka wybić do miski, ubić mikserem. Następnie wsypać do jajek cukier, dalej ubijać na puszystą masę. Do ubitej masy wlewać cienkim strumieniem olej, dobrze zmiksować. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać do masy jajecznej, dobrze wymieszać. Porzeczki oddzielić od szypułek, opłukać, osączyć. Na samym końcu dodać porzeczki do ciasta, dokładnie wymieszać. Tortownicę o wymiarach 27 cm, wysmarować tłuszczem, wylać ciasto, włożyć do piekarnika i piec ok.45 minut w 160 stop. Upieczone i ostudzone ciasto, posypać cukrem pudrem.

5 komentarzy :

Jestes napisz coś bedzie mi miło :)