KOPYTKA Z CEBULKĄ I KIEŁBASKĄ
- KOPYTKA Z CEBULKĄ I KIEŁBASKĄ
- SKŁADNIKI:
- 2 szkl mąka,
- 1,5 kg ziemniaki,
- 1 szt jajko,
- smalec
- 3 łyżki mąka ziemniaczana
- cebula 2 szt
- wegeta
- cienka kiełbasa- 250 g
- PRZYGOTOWANIE
- Ugotowane ziemniaki, wystudzić, zemleć w maszynce do mielenia mięsa. Zagotować wodę, dodać sól i szybko zagnieść ciasto na kopytka, dodając mąkę, mąkę ziemniaczaną i jajko. Wyrobić dobrze ciasto, formować wałeczki i kroić je po skosie. Wrzucać od razu do gotowanej wody, gdy kopytka wypłyną na wierzch, gotować jeszcze 5 minuty, wybierać cedzakiem na talerz Cebulę obrać, pokroić w kostkę razem z kiełbasą, usmażyć na tłuszczu. Gotowe kopytka polać tłuszczem z cebulką i kiełbaską
świetne:) takie lubię najbardziej:)
OdpowiedzUsuń