piątek, 12 lipca 2013

Tęczowe ptasie mleczko

Moje dzieci uwielbiają takie desery

Tęczowe ptasie mleczko












SKŁADNIKI:

mleko skondensowane niesłodzone - 2 puszki
biszkopty -1 opak duże
galaretka pomarańczowa -1 opak
galaretka niebieska - 1 opak
galaretka cytrynowa -1 opak
galaretka agrestowa - 1 opak
galaretka truskawkowa - 2 opak
listki mięty do dekoracji

PRZYGOTOWANIE
Galaretki truskawkowe rozpuścić w 700 ml gotowanej wody.
Następne galaretki, każdą oddzielnie rozpuścić w 1/2 szkl gotowanej wody.
Schłodzone mleko skondensowane, przelać do wysokiego naczynia, ubić robotem to momentu aż zwiększy objętość o 2 razy.
Mleko podzielić na 4 części, do pierwszej części dodaj agrestową galaretkę, dobrze ubij.
Brytfannę o wymiarach (22x40 cm) wyłożyć biszkoptami.
Na biszkopty wylać pierwszą część mleka, odstawić do lodówki do stężenia.
Powtórz te same czynności z pozostałymi trzema galaretkami. 
Galaretki truskawkowe wylać na wierzch deseru, odstawić do lodówki do całkowitego stężenia.
Deser udekorować listkami mięty

2 komentarze :

Jestes napisz coś bedzie mi miło :)