Serca drobiowe w śliwkowym sosie z Olejem rzepakowym
Może nie każdy lubi serca drobiowe, ale serca przygotowane w sosie śliwkowym są przepyszne.
Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego potrawy które przygotowujemy na tym oleju są zdrowsze , szkoda że nie wszyscy o tym wiedzą.
SKŁADNIKI:
500 g serca drobiowe
100 g śliwki suszone
0,5 szkl czerwone wytrawne wino
sól i pieprz
1 cebula
tymianek suszony
olej rzepakowy do smażenia
PRZYGOTOWANIE:
Serca oczyścić, opłukać, przełożyć na patelnię, dodać olej rzepakowy, dusić do miękkości. Podczas duszenia dodać sól i pieprz, ciągle mieszając.
SOS ŚLIWKOWY
Śliwki zalać wodą, odstawić na noc. Cebulę obrać, drobno posiekać, zeszklić na oleju. Do cebuli dodać odlane z wody i osączone śliwki, wino czerwone, pokruszony tymianek, sól i pieprz. Dusić wszystko razem na wolnym ogniu przez parę minut. Następnie zdjąć z ognia, ostudzić, zmiksować. Gotowe serca drobiowe, wyłożyć na talerze, polać sosem śliwkowym. Podawać z ryżem
Subskrybuj:
Komentarze do posta
(
Atom
)
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz
Jestes napisz coś bedzie mi miło :)