sobota, 12 lipca 2014

Pierożki jagodowo- truskawkowe

Moje ulubione pierożki truskawkowo- jagodowe. 
Mam nadzieję że każdy z was skusi się choć na jednego pierożka.

Pierożki jagodowo- truskawkowe








SKŁADNIKI:
CIASTO:
mąka - 300 g
ciepła woda - 1 szkl
oliwa - 1,5 łyżki
sól
NADZIENIE
truskawki - 100 g
jagody - 120 g
cukier
DEKORACJA
truskawki
listki mięty

PRZYGOTOWANIE:
Ciasto 
Na stolnicę wysypać mąkę, zrobić dołeczek, dodać szczyptę soli, oliwę i ciepłą wodę.
 Zagnieść elastyczne ciasto na pierogi. 
Ciasto przykryć ściereczką aby nam nie obeschło. 
NADZIENIE: 
W tym czasie przygotowujemy owoce. 
Truskawki i jagody przebieramy z truskawek usuwami szypułki, myjemy owoce i osączamy na sicie. Osączone owoce przekładami do miski, dodajemy cukier, mieszamy. 
Ciasto rozwałkowujemy na placki, szklanką wykrawamy krążki, nakładamy na środek każdego krążka owoce i dobrze zlepiamy pierożki. 
Gotujemy pierogi we wrzącej i osolonej wodzie, trzy minuty od wypłynięcia pierogów na wierzch. Wybieramy łyżką cedzakową na talerze. 
Podawać pierogi ze śmietaną i cukrem

4 komentarze :

Jestes napisz coś bedzie mi miło :)