Moje ulubione pierożki truskawkowo- jagodowe.
Mam nadzieję że każdy z was skusi się choć na jednego pierożka.
Pierożki jagodowo- truskawkowe
SKŁADNIKI:
CIASTO:
mąka - 300 g
ciepła woda - 1 szkl
oliwa - 1,5 łyżki
sól
NADZIENIE
truskawki - 100 g
jagody - 120 g
cukier
DEKORACJA
truskawki
listki mięty
PRZYGOTOWANIE:
Ciasto
Na stolnicę wysypać mąkę, zrobić dołeczek, dodać szczyptę soli, oliwę i ciepłą wodę.
Zagnieść elastyczne ciasto na pierogi.
Ciasto przykryć ściereczką aby nam nie obeschło.
NADZIENIE:
W tym czasie przygotowujemy owoce.
Truskawki i jagody przebieramy z truskawek usuwami szypułki, myjemy owoce i osączamy na sicie. Osączone owoce przekładami do miski, dodajemy cukier, mieszamy.
Ciasto rozwałkowujemy na placki, szklanką wykrawamy krążki, nakładamy na środek każdego krążka owoce i dobrze zlepiamy pierożki.
Gotujemy pierogi we wrzącej i osolonej wodzie, trzy minuty od wypłynięcia pierogów na wierzch. Wybieramy łyżką cedzakową na talerze.
Podawać pierogi ze śmietaną i cukrem
Idealne jak dla mnie połączenie :)
OdpowiedzUsuńZapraszam do siebie przy okazji :)
Dziękuję
OdpowiedzUsuńPołaczenie smaków idealne, pyszne takie pierożki
OdpowiedzUsuńDziękuję
Usuń