W sezonie jagodowym często robię takie placuszki na jogurcie i sodzie lub kefirze i proszku do pieczenia. Moja rodzinka uwielbia moje placuszki bo są wyśmienite.
Placuszki z jagodami
SKŁADNIKI:
mąka 350 g
jogurt naturalny 1/2 litra
soda 1/2 łyżeczki
jajka 2 szt
jagody
tłuszcz do smażenia
cukier puder do posypania
PRZYGOTOWANIE:
Jagody przebrać, umyć, osączyć na sicie. Jajka wybić do miski, dodać jogurt i mąkę , zmiksować mikserem. Do zmiksowanego ciasta dodać sodę, dobrze wymieszać. Ciasto powinno mieć gęstość śmietany. Do gotowego ciasta wrzucić jagody, wymieszać. Tłuszcz dobrze rozgrzać na patelni, łyżką kłaść na tłuszcz i smażyć placuszki z 2 stron na złoty kolor. Gotowe placuszki posypać cukrem pudrem.
Pyszności :-) uwielbiam placki z jagodami :-)
OdpowiedzUsuńJa też Marzenko:)
UsuńCiekawa propozycja ja zawsze robię z jabłkami, fajnie czasami coś zmienić.
OdpowiedzUsuń