Najlepsze są domowe wędlinki
Przepis bierze udział w konkursie LAYMAN OD KUCHNI – BITWA NA PRZEPISY
www.layman.pl/bitwa-na-przepisy
Baleron
SKŁADNIKI:
karkówka- 2 kg
pieprz czarny-7 ziaren
listki laurowe -4 szt
ziele angielskie -7 ziaren
sól peklowa (peklosól) - 50 g na 1 kg mięsa
woda- 3 l
czosnek- 3 ząbki
PRZYGOTOWANIE:
Wlać do garnka 3 litry przegotowanej i ostudzonej wody, dodać wszystkie przyprawy i peklosól, wymieszać.
Wodę przelać do dużego kamionkowego garnka.
Do wody włożyć mięso, tak by mięso było całkowicie zanurzone w zalewie, odstawiamy w chłodne miejsce na 10 dni, co jakiś czas obracając mięso na drugą stronę.
Po tym czasie wyjąć mięso z zalewy, osączyć i tą zalewą szprycować dobrze mięso za pomocą strzykawki.
Mięso włożyć do siatki masarskiej, przygotować do wędzenia.
Mięso uwędzić.
Do dużego garnka wlać wodę, włożyć mięso i parzyć przez 1,5 godz. w 85 stop.
Najlepsze są domowe wędliny, te sklepowe niech się schowają :-) pysznie wygląda Danusiu :-)
OdpowiedzUsuńZastanawiam się czy sól peklowa a pektosól to to samo ?
OdpowiedzUsuńJestem laikiem w tej dziedzinie i stąd ta wątpliwość.
Tak to jest to samo :)
UsuńPozdrawiam