Przepis mam od znajomej, wypróbowałam go i polecam
Biszkopt z jabłkami
SKŁADNIKI:
Biszkopt
jajka -5 szt
proszek do pieczenia -1,5 łyżeczki
mąka ziemniaczana -0,5 szkl
mąka pszenna -0,5 szkl
cukier -1 szkl
Masa
budynie waniliowe -2 opak
woda -650 ml
jabłka -1,5 kg
cukier -250 g
PRZYGOTOWANIE:
Biszkopt Białka oddzielić od żółtek. Żółtka ubić z cukrem na puszystą masę Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodawać stopniowo do masy żółtkowej, wymieszać. Z białek ubić pianę na sztywno, delikatnie wmieszać do masy żółtkowej. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem blachy(25x40). Piec w 175 stop.przez ok.30 minut.
MASA
Wlać wodę do garnka, dodać cukier, zagotować. Jabłka obrać, wydrążyć gniazda nasienne, przecisnąć przez kratkę do sałatki, powstanie równa krateczka. Wrzucić jabłka na syrop, gotować kilka minut. Budynie śmietankowe rozmieszać w 0,5 szkl wody, wlać na gotujące się jabłka, zagotować na wolnym ogniu często mieszając. Gorącą masę z jabłek wyłożyć na biszkopt.
Pysznie wygląda Danusiu :-) zjadłabym kawałek :-)
OdpowiedzUsuńTen przepis to jest najprzyjemniejsza propozycja na lato. Zawsze na czasie. pyszna ! :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiamy serdecznie
Tapenda
W sezonie obowiązkowe ciacho, pysznie
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńCiasto wygląda wspaniale ,proszę mi odpowiedzieć czy można użyć papierówek do tego placka? Pozdrawiam Grażyna
OdpowiedzUsuńjasne że tak, ja robię z jakich mam.
UsuńPozdrawiam
Piekłam pyszne .Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń