Proste i smaczne ciasto ze śliwkami, gdy sezon na śliwki w pełni możemy przygotować oto takie smaczne ciasto.
SKŁADNIKI:
1,5 łyżki kwaśnej śmietany
cukier kryształ - 0,5 szkl
0,5 kg mąki
orzechy laskowe mielone do obsypania
jajka -2 szt
drożdże -3 dag
125 g margaryna
125 g smalec
szczypta soli
jajko do posmarowania ciasta
tłuszcz do formy
śliwki węgierki
PRZYGOTOWANIE:
Przygotować rozczyn z odrobiny cukru mąki, drożdży i śmietany.
Wszystko dokładnie zmiksować, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Na stolnicę wysypać mąkę, dodać tłuszcz, rozczyn i pozostałe składniki, zagnieść ciasto.
Wysmarowaną formę keksową, wyłożyć połową ciasta, lub wyłożyć do wąskiej długiej blaszki jak na metrowca, całe ciasto.
Śliwki węgierki, wypestkować, ułożyć na cieście.
Jajko roztrzepać, posmarować nim ciasto, posypać mielonymi orzechami.
Włożyć do nagrzanego piekarnika, piec w 180 stop.przez ok.40 minut
Pysznie wygląda. Bardzo lubię dodatek śliwek w słodkościach :-)
OdpowiedzUsuńSmacznie :>
OdpowiedzUsuńDziękuję
UsuńMmm, wygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuń